DRAMA U SUSJEDSTVU: Ko koristi zabranjene pesticide na mandarinama u dolini Neretve...

Klorpirifos je naime, 2020. godine, zabranjen za upotrebu u Republici Hrvatskoj zbog dokazane genotoksičnosti, odnosno neurotoksičnosti.

  • Regija

  • 13. Nov. 2023  

  • 1

Nedavno je odjeknula vijest da je s granice sa Srbijom vraćena pošiljka neretvanskih mandarina. U plodovima su pronađeni ostaci pesticida klorpirifosa, u Hrvatskoj zabranjenog još 2020. godine.

Mnoge je to iznenadilo jer mandarine su voće koje zahtijeva minimalnu zaštitu. Inače, u mandarinama za Srbiju, od 15 voćara koji su isporučivali mandarine, klorpirifos pronađen kod samo jednog. U Udruzi Neretvanska mladež tvrde da 99 % uzgajivača, a u neretvanskoj dolini ih je oko 1500, koristi isključivo dozvoljena sredstva za zaštitu bilja.

Na plantaži mandarina Jure Kapovića berba je u punom jeku. Dosad je ubrao 50 tona, a na stablima je još toliko.

- Roba je sazrela, ali vidjet ćemo kako ćemo prodati i po kojoj cijeni. To ne znamo s obzirom što se dešava sve na tržištu, rekao je.

A tržište najvećeg hrvatskog izvoznog poljoprivrednog proizvoda pogodila je vijest da je na kontroli granične inspekcije Srbije u plodovima pronađeno zabranjeno zaštitno sredstvo.

- Klorpirifos je naime, 2020. godine, zabranjen za upotrebu u Republici Hrvatskoj zbog dokazane genotoksičnosti, odnosno neurotoksičnosti. I stoga pesticidi koji sadrže aktivnu tvar klorpirifos ne smiju biti u uporabi i njihove maksimalno dozvoljene koncentracije smanjene su na granicu određivanja, dakle na minimalne količine. U ovim slučajevima radi se da je korišten pesticid koji se nije smio koristiti, objasnila je Iva Pavlinić Prokurica, iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu.

Više u video-prilogu HTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...