SASTAT ĆE SE U BERLINU: Njemački kancelar Scholz najavio susret s turskim predsjednikom Erdoganom

Turski predsjednik Erdogan osudio je u srijedu zapadne vlade zbog zatvaranja očiju na smrt i stradanja civila uzrokovanih izraelskim vojnim napadima u Gazi.

  • Evropa

  • 15. Nov. 2023  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da će u petak u Berlinu ugostiti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na razgovorima o bliskoistočnim previranjima i drugim međunarodnim pitanjima, javlja Anadolu.

"Razgovarao sam s predsjednikom Erdoganom telefonom, a kao što možda već znate, sastat ću se s njim u petak", rekao je Scholz poslanicima u srijedu tokom sjednice u parlamentu, prenosi Anadolija.

Scholz je rekao da će razgovarati o raznim pitanjima, uključujući "njihove različite poglede" na sukob Izraela i Hamasa.

"Takođe je veoma važno da postoji jasnoća po ovom pitanju i da smo vrlo jasni u svom stavu", dodao je on.

Turski predsjednik Erdogan osudio je u srijedu zapadne vlade zbog zatvaranja očiju na smrt i stradanja civila uzrokovanih izraelskim vojnim napadima u Gazi.

Scholz je više puta rekao da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa i protivio se pozivima na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. On se suočava sa sve većim domaćim kritikama zbog pružanja sveobuhvatne podrške Izraelu i tvrdnji da se izraelska vlada pridržava međunarodnog prava.

Human Rights Watch oštro je kritikovao Scholza u srijedu navodeći da Tel Aviv svojom vojnom kampanjom očigledno krši međunarodno pravo.

"Zaustavio je struju i vodu za 2,2 miliona stanovnika u Gazi i izvršio napade koji krše međunarodno pravo - uključujući bolnice. Sve su to ratni zločini", objavila je grupa na društvenim mrežama i dodala da su zločini dokumentovani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...