NJEMAČKI KANCELAR: "Nakon mnogih napora koji su učinjeni u BiH, sada i mi moramo poduzeti korake za ovu zemlju"

Dodaje da države Zapadnog Balkana moraju biti u mogućnosti da se oslone na EU.

  • Vijesti

  • 21. Mar. 2024  

  • 1

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je danas da je obećanje prema BiH da će biti dio EU dato u Solunu prije 20 godina, te da su sada potrebni sljedeći koraci.

“Dobra je poruka da napredujemo dalje u procesu proširenja. U svakom slučaju, veoma sam za to da, nakon mnogih napora koji su učinjeni u Bosni i Hercegovini, sada i mi trebamo poduzeti sljedeće korake za ovu zemlju, kao što smo to već omogućili mnogim drugim”, kazao je Scholz.

Dodaje da države Zapadnog Balkana moraju biti u mogućnosti da se oslone na EU.

“Osim toga, za mene u cjelini, države Zapadnog Balkana također moraju biti u mogućnosti da se oslone na nas. Obećanje da će postati članica Evropske unije dato je u Solunu prije 20 godina, prijje više od 20 godina. Sada su nam potrebni sljedeći koraci”, ističe Scholz.

“BiH se jako trudila”

Austrijski kancelar Karl Nehammer je pohvalio trud Bosne i Hercegovine i poručio da se konačno kreće u pravom smjeru.

“Konačno je došlo vrijeme. Izgleda dobro da zapravo možemo započeti proces pregovora o pristupanju. Bosna se jako trudila. Da, ima još mnogo toga da se uradi, ali se kreće u pravom smjeru. Tačno je da još ima otvorenih pitanja, ali to je bio slučaj i sa Ukrajinom. Ovdje će pristupni pregovori početi tek kada se ove tačke ispune. Isti proces treba razmotriti i za Bosnu i Hercegovinu. To je ono što Austrija promoviše. U principu, već postoje signali da će zaista biti zeleno svjetlo”, kaže Nehammer i zaključuje:

“Proces je sada pokazao da su već doneseni mnogi zakoni koji su ranije bili zamislivi jer zapravo postoji perspektiva pristupnih pregovora države. Ako sada preduzmemo sljedeći korak i kažemo, da, pristupni pregovori zapravo mogu početi, te tačke još moraju biti ispunjene, onda će i Bosna i Hercegovina vidjeti da cijeli napor ima smisla”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...