I KORA OD ŠIPKA MOŽE SE ISKORISTITI: Ispada kako je upravo ona bogatija antioksidansima dvostruko više nego što je to...

(...) slučaj s mekanim crvenim košpicama.

  • Jeste li znali

  • 21. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 0

Kako iskoristiti koru od šipka ili nara koja se ne jede, a najčešće završava u smeću?

Ispada kako je upravo kora bogatija antioksidansima dvostruko više no što je to slučaj s mekanim crvenim košpicama koje se uvijek rado jedu.

1. Sušena i mljevena kora za čaj

Ako odlučite dehidrirati ili ispeći koru u pećnici da se skroz isuši, dobit ćete intenzivniji okus čaja. Kad se pečena, to jest dehidrirana kora isuši, ohladite je pa ubacite u blender kako biste mogli dobiti finiji prah, prenosi Index.hr.

2. Svježa kora za čaj

Dobro operite koru, pa je kuhajte u vodi i dodajte neki biljni čaj ako želite. Ako ne, držite se samo kore. Kad zavrije, kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20-ak minuta. Ocijedite i pijte toplo ili hladno, možete dodati i malo meda.

Naravno, uvijek na umu imajte to da pripazite na porijeklo nara koji kupujete kako na kori ne bi bilo hemikalija ili bilo kakvih drugih neželjenih tvari. Obratite pažnju na isto kad kupujete agrume čiju ćete koricu rendati u kolače ili pak kandirati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...