IZBORI U HOLANDIJI: Čovjek koji želi zabraniti Kur'an i zatvoriti muslimanske škole mogao bi biti ključan za formiranje nove vlade

U rascjepkanoj političkoj areni Holandije on ne može ostvariti apsolutnu pobjedu i biti na vlasti. Iako je njegova stranka jaka, nikada nisu bili u vlasti zbog radikalnih stavova koje je iznosio

  • Evropa

  • 21. Nov. 2023  

  • 0

Holanđani sutra izlaze na vanredne izbore. Nakon što je Mark Rutte podnio ostavku na mjestu premijera, te čak najavio i izlazak iz holandske politike, raspisani su izbori.

Ruttea je naslijedila Dilan Yesilgoz, kćerka turskog Kurda i Holanđanke. Kao predsjednica Stranke za slobodu i demokratiju (VVD) desno-konzervativne partije, ona je zauzela vrlo oštar stav prema migrantima i najavila da im neće dopuštati ulazak u državu. No, obzirom na njeno porijeklo, Holanđani joj baš i ne vjeruju.

S druge strane, činjenica da bi mogla biti prva premijerka Holandije, daje joj određeni procenat glasova, posebno iz brojnog spektra liberalno-konzervativnih birača, prenosi Politicki.ba.

Pieter Omtzigt je nova faca na političkoj sceni. Osnovao je partiju Novi društveni ugovor (NSC) prije samo tri mjeseca i već je drugi u anketama javnog mnjenja.

Snažan rast ima ekstremno desna, antiislamska stranka Geerta Wildersa (PVV). U rascjepkanoj političkoj areni Holandije on ne može ostvariti apsolutnu pobjedu i biti na vlasti. Iako je njegova stranka jaka, nikada nisu bili u vlasti zbog radikalnih stavova koje je iznosio. No, tokom sinoćne TV debate on je izjavio da je spreman odstupiti od nekih oštrih stavova, ako bi bio prihvaćen od bilo koga kao koalicioni partner.

Frans Timmermans predvodi blok socijaldemokrata i zelenih. On je dao ostavku na mjestu komesara evropske komisije kako bi ušao u političku utakmicu u Holandiji. Upravo je taj blok dobio najviši rast podrške u anketama javnog mnjenja.

Ukupno 26 stranaka i koalicija učestvuje u kampanji.

Očekuje se da će ih 9 ispasti iz utrke ne prešavši izborni prag.

Pošto niti jedna od partija nema više od 18 posto, prema najnovijoj anketi, koalicioni razgovori su već u toku.

Yesigoz iz najjačeg VVD-a objavila je da je voljna razgovarati s Wildersom o uslovima njegovog ulaska u buduću eventualnu vladu.

NSC, kao nova izuzetno popularna stranka, odbacio je mogućnost koaliranja sa antiislamistima.

Omtzigt je poručio da će njegova vlada, ako bude u poziciji da ima funkciju, poštivati tradicionalne vrijednosti Holandije. Wilders, koji zahtijeva zabranu Kur'ana, te zatvaranje džamija i muslimanskih škola, mu je neprihvatljiv.

Timmermans je zainteresiran za koaliciju s Omzgitom. Kako bi to postigao, izjavio je i da njegov koalicioni blok lijevih i zelenih nije tako čvrst u smanjenju emisije CO2 za čak 62 posto do kraja 2030. godine, što je temelj koalicije ove dvije stranke, piše Politicki.ba.

Parlament Holandije broji 150 mjesta.

Obzirom da su trenutno vladajući VVD i zeleno-lijeva koalcija (GLPvdA) bezmalo izjednačeni u broju poslanika, Wilders bi mogao biti 'kingmaker'.

Blok VVD i PVV mogao bi privući još dvije manje konzervativne stranke i stvoriti vladu koja bi Holandiju gurnula još dalje u desno.

Na drugoj strani, GL - PvdA, zajedno sa NSC-om i još jednom ili dvije stranke, mogla bi zemlju gurnuti više k centru, obzirom da je NSC konzervativno-desna centristička partija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...