NEVIDLJIVI UBICA HARA EUROPOM: Samo u godinu dana prouzročio je smrt više od 250.000 ljudi…

EEA je upozorila da je to i dalje najveća ekološka prijetnja za zdravlje Europljana.

  • Zdravlje

  • 25. Nov. 2023  

  • 0

Onečišćenje zraka finim česticama prouzročilo je smrt 253.000 ljudi u Europskoj uniji 2021., po izvještaju Europske agencije za okoliš (EEA).

Najmanje 253.000 smrtnih slučajeva u EU-u 2021. može se pripisati izloženosti onečišćenju finim česticama (PM 2,5) većem od 5 µg/m3 koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), navodi EEA u saopćenju.

Ta brojka veća je u odnosu na 2020. kada su fine čestice prouzročile preranu smrt 238.000 ljudi.

Povećanje se objašnjava većom izloženosti onečišćenju i blagom povećanju mortaliteta, uglavnom zbog COVID-19, navodi EEA.

Tendencija ipak ostaje općenito pozitivna kada se promatra dulje razdoblje jer se od 2005. do 2021. broj prerano umrlih zbog finih čestica smanjio za 41 posto, ističe se u istraživanju.

Unatoč "velikom napretku" zadnjih godina, "utjecaj onečišćenja zraka na naše zdravlje i dalje je prevelik", rekla je izvršna direktorica EEA-e, Leena Ylä-Mononen, po saopćenju.

EEA je upozorila da je onečišćenje zraka i dalje najveća ekološka prijetnja za zdravlje Europljana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...