IZRAEL "ZARATIO" S PREMIJERIMA ŠPANIJE I BELGIJE: "Nećemo vam zaboraviti"

U Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozvani su ambasadori Španije i Belgije kako bi im bila uručena i protestna nota.

  • Svijet

  • 25. Nov. 2023  

  • 2

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen oštro je kritizirao  premijere Španije i Belgije nakon izjave Hamasa u kojoj se izražava zahvalnost dvojici lidera za njihove primjedbe na prijelazu Rafah u petak.

Hamas je rekao da "cijeni jasne i hrabre stavove" belgijskog lidera, "koji je potvrdio odbacivanje uništenja Gaze i ubijanja civila" i španskog premijera, koji je "osudio neselektivno ubijanje koje je okupatorska država praktikovala protiv civila u pojasu Gaze."

Cohen je rekao da su "čestitke terorističke organizacije Hamas premijerima Španije i Belgije sramotne i odvratne. 

"Nećemo zaboraviti ko stoji uz nas u ovim vremenima i ko podržava ubilačku terorističku organizaciju koja drži više od 200 talaca", zaprijetio je Kohen.

Pedro Sánchez i Alexander de Croo, čelnici vlada Španije i Belgije kritizirali su tokom zajedničke press konferencije u Rafahu Izrael zbog neproporcionalnog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra. 

Sanchez je tada pozvao Evropsku uniju da prizna Palestinsku Državu. 

Oba premijera apelirali su da borbe prestanu i da se problemi riješe za pregovaračkim stolom. 

Istakli su da je rješenje u formiranju nezavisne palestinske države. 

alt

To je izazvalo burne reakcije u režimu Benjamina Netanyahua.

U Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozvani su ambasadori Španije i Belgije kako bi im bila uručena i protestna nota.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...