NIJE SVE ONAKO KAKO SE ČINI: Kineski automobili osvajaju Europu, ali u jednoj zemlji imaju katastrofalne rezultate…

Samo ove godine trinaest novih marki automobila registrirano je u sjevernoeuropskoj državi, gdje svako vidi svoju priliku.

  • Auto

  • 28. Nov. 2023  

  • 0

Ni u jednoj drugoj zemlji u Europi nema više kineskih marki automobila zastupljenih na tržištu nego u Norveškoj.

Samo ove godine trinaest novih marki automobila registrirano je u sjevernoeuropskoj državi, gdje svako vidi svoju priliku, računajući na bogatstvo Norvežena, otvorenost tržišta i veliki udio električnih automobila. Neki od brendova sami su pronašli put do Norveške, dok su druge brendove preuzeli norveški uvoznici.

Kada govorimo o tipičnim kineskim brendovima, prvenstveno mislimo na marke koje su nastale u Kini. Ne na Volvo i Polestar, na primjer, švedske marke koje je kupio i razvio kineski Geely. Dosadašnja statistika registracija ove godine pokazuje da se moramo spustiti sve do 20. mjesta u statistici prije nego što pronađemo prvu kinesku marku automobila. Tu nalazimo MG koji je ove godine uspio prodati svoj električni MG 4 u solidnim količinama. Također, sljedeći kineski model dolazi iz MG-a – ZS EV, pa i treći Marvel R. No i to su sve male količine. Iza njih je najveći proizvođač automobila u Kini BYD s dva modela Tang i Atto 3.

S nešto više od mjesec dana koliko je ostalo od 2023. godine, Nio je od nove godine prodao samo 470 vozila. To iznosi nešto više od tri automobila po zaposlenom djelatniku u njihovom uredu i salonima. Potom, luksuzni Hongqi E-HS9 je na 103. mjestu među električnim vozilima.

Daleko niže na listi nalaze se i brendovi kao što je Voyah koji je prošle godine izašao na tržište sa SUV-om Voyah Free. Iz prekrasnog izložbenog salona u centru Osla prodali su 10 automobila u 2022., a do sada su ove godine prodali 18 automobila. Za usporedbu, samo je Teslin Model Y prodan u pet puta većim količinama (20.000 primjeraka) nego svi kineski modeli, piše elbil24.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...