ZBOG OVOGA RUSI MASOVNO BJEŽE S FRONTA: Noćna mora za agresore, uništava sve pred sobom, a najgore je kad padne mrak... (VIDEO)

"S kapacitetom nošenja tereta do 15 kilograma i dometom leta do deset kilometara, ovaj dron postao je prava noćna mora za Ruse", stoji u videozapisu.

  • Evropa

  • 30. Nov. 2023  

  • 0

Ruski agresori su se prvo morali nositi s američkim višecijevnim raketnim bacačem HIMARS, zatim s britanskim krstarećim raketama Storm Shadows, a sada im muke zadaju i ukrajinski dronovi bombarderi Vampire. Ukrajina kaže da su njezini dronovi bombarderi postali takva noćna mora za rusku vojsku da su ih prozvali "babarogama". U slavenskoj mitologiji babaroga je zla vještica koja napada ljude kad padne mrak.

Dron bombarder Vampire ukrajinska je brza bespilotna letjelica koja noću uništava ruske tenkove i oklopna vozila iz velike blizine. Ti dronovi mogu letjeti brzinom od oko 23 metra u sekundi i nositi teške eksplozivne naprave, što im daje prednost u odnosu na druge bespilotne letjelice koje mogu letjeti noću i identificirati neprijatelja pomoću termalnih kamera. U rusko-ukrajinskom ratu dronovi imaju značajnu ulogu.

Obje strane koriste ih za izviđanje, ali i za smrtonosne napade. Ukrajinski dronovi domaće proizvodnje Vampire najčešće gađaju ruske tenkove i oklopna vozila, a korišteni su i tokom udara na skladište municije u blizini Bahmuta.

Snimku moćnog drona Vampire podijelilo i ukrajinsko Ministarstvo odbrane, nazvavši ga "noćnom morom za Ruse". "S kapacitetom nošenja tereta do 15 kilograma i dometom leta do deset kilometara, ovaj dron postao je prava noćna mora za Ruse", stoji u videozapisu.

Ukrajina tvrdi da je od početka ruske invazije njezina proizvodnja dronova porasla više od sto puta. Mnoge manje i veće kompanije u Ukrajini počele su razvijati vlastite bespilotne letjelice, poput firme Ukrspecsystems koja proizvodi izviđačku letjelicu Shark na daljinsko upravljanje ili kompanije UkrJet i njezina kamikaza drona Beaver koji navodno može prijeći udaljenost do 1.000 kilometara.

Ukrajinska je vlada ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova. Osim što su jeftiniji od ostalog oružja, dronovi su također precizniji od tradicionalne artiljerije i mogu se koristiti u mapiranju situacije na bojnom polju u stvarnom vremenu, uništavanje tenkova, oklopnih vozila i skladišta te za zaustavljanje ruskog napredovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...