HELEZ SA SVEČANOSTI U RAJLOVCU: "Oružane snage simbol državnosti Bosne i Hercegovine i najveći integrativni faktor" (FOTO)

Helez je posebno pohvalio Bataljonsku grupu lake pješadije koja je dobila najviše ocjene i svrstana u rang snaga NATO saveza.

  • Vijesti

  • 30. Nov. 2023  

  • 1

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su nizom aktivnosti proteklih dana obilježili 18. godišnjicu svog postojanja, a centralna svečanost održana je danas na vojnoj lokaciji “Rajlovac“ u Sarajevu, gdje je upriličeno svečano postrojavanje, organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH te demonstrirani određeni elementi operativnih sposobnosti OS BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je istakao da nije tajna da su Oružane snage BiH nastale iz tri vojske koje su međusobno ratovale, a da je to danas integrisani faktor bh. društva.

“Danas imamo još jednu svečanost i slavlje, a to je donacija od Evropske unije u iznosu od 20 miliona eura vozila za pomoć Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. To su 34 vozila hitne pomoći i 34 specijalizirana vozila. Mi ćemo nastaviti sa obezbjeđivanjem boljih uslova pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, rekao je Helez.

Ističući kako Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju više jedinica koje su po NATO standardima, Helez je posebno pohvalio Bataljonsku grupu lake pješadije koja je dobila najviše ocjene i svrstana u rang snaga NATO saveza. Dodao je i da Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju svoje ocjenjivače koji mogu osjenjivati po NATO standardima.

“Posebno želim da čestitam ovaj jubilej pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga i građanima Bosne i Hercegovine s porukom da su Oružane snage simbol državnosti Bosne i Hercegovine i najveći integrativni faktor u Bosni i Hercegovini“, naglasio je Helez.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istakao je da su Oružane snage BiH u proteklih 18 godina djelovanja opravdale svrhu svog postojanja i da su pokazale da su najuspješnija reforma koja je provedena u BiH.

“Tokom 18 godina postojanja smo rasli i jačali. Mogu reći da je kruna svega onog što rade Oružane snage bilo prošlogodišnje ocjenjivanje Lake bataljonske grupe pješadije koja je ocijenjene od strane NATO da je u potpunosti borbeno spremna“, istakao je Mašović.

Navodeći da su Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine imale značajne aktivnosti u zemlji i inozemstvu, general Mašović je kazao je intencija da u svim jedinicama Oružanih snaga bude implementirano sve ono što podrazumijevaju NATO standardi.

Naglasivši da se Oružane snage suočavamo s problemima koje imaju od osnivanja, a koji prvenstveno proizilaze iz neadekvatnog budžetskog okvira, Mašović je rekao da se nada da će svi relevantni donosioci odluka shvatiti da investicije u Oružane snage predstavljaju investicije u državu Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost, sigurnost i bolji život.

Dodao je da Oružane snage Bosne i Hercegovine i dalje umnogome zavise od pomoći, prije svega iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Turske, ali da je konačno vrijeme da se ovisnost okonča.

“Jake oružane snage Bosne i Hercegovine trebaju da budu interes svih građana i svih politika i političara. Krajnje je vrijeme da se prestane s opstrukcijama u procesu jačanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jer su one po mnogo čemu najkohezivniji element bosanskohercegovačkog društva, a mogu reći i najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu“, poručio je Mašović, prenosi Anadolija.

Kao kruna obilježavanja ovog važnog jubileja večeras će u Domu OS BiH biti upriličena Svečana akademija u povodu 1. decembra – Dana OS BiH, gdje će prisustvovati najviši predstavnici državnog, entitetskog i drugih nivoa u BiH, kao i brojne druge zvanice iz različitih društvenih, javnih, kulturnih i drugih institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...