ZELENSKI ZA ASSOCIATED PRESS : "Ne smijemo dopustiti da Zapad zaboravi na rat, ako Rusija napadne članice NATO-a..."

"Već možemo vidjeti posljedice preusmjeravanja pozornosti međunarodne zajednice zbog tragedije na Bliskom istoku", rekao je.

  • Evropa

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je rat s Rusijom u novoj fazi, pri čemu se očekuje da će zima zakomplicirati borbe nakon ljetne protuofanzive, koja nije polučila željene rezultate. Međutim, unatoč neuspjesima, rekao je da Ukrajina neće odustati.

"Imamo novu fazu rata i to je činjenica", rekao je Zelenski u intervjuu za Associated Press u Harkivu, u sjeveroistočnoj Ukrajini. "Zima je u cjelini nova faza rata", dodao je.

Na pitanje je li zadovoljan rezultatima protuofanzive, odgovorio je:

"Gledajte, ne odustajemo, ja sam zadovoljan. Borimo se s drugom najboljom vojskom na svijetu, zadovoljan sam." Potom je ipak dodao: "Gubimo ljude, nisam zadovoljan. Nismo dobili svo oružje koje smo htjeli, ne mogu biti zadovoljan, ali se ne mogu previše žaliti." Zelenski je također rekao kako se boji da rat Izraela i Hamasa prijeti zasjeniti sukob u Ukrajini jer "dovodi u opasnost dotok zapadne vojne pomoći Kijevu".

"Ne smijemo dopustiti da Zapad zaboravi na rat"

Ukrajina nije dobila svo potrebno oružje od saveznika, rekao je.

"Već možemo vidjeti posljedice preusmjeravanja pozornosti međunarodne zajednice zbog tragedije na Bliskom istoku", rekao je. "Samo slijepi to ne vide", kaže. "Ne smijemo dopustiti da Zapad zaboravi na rat", kaže.

Ta bi promjena fokusa mogla dovesti do manje ekonomske i vojne pomoći njegovoj zemlji, rekao je. U pokušaju da ublaže te strahove, američki i europski dužnosnici nastavili su posjećivati Kijev od napada u Izraelu 7. oktobra.

Nedavna anketa AP-a u SAD-u pokazala je da gotovo polovica Amerikanaca misli da se previše troši na Ukrajinu. Sve veći broj republikanaca nije za slanje dodatne pomoći, a nije jasno hoće li i kada zahtjev Bijele kuće za dodatnom pomoći odobriti Kongres.

Na pitanje o tome Zelenski je ustvrdio da Amerikanci, pomažući Ukrajini, pomažu i sebi, prenosi Index.hr.

"U slučaju Ukrajine, ako otpornost danas ne uspije zbog nedostatka pomoći i nedostatka oružja i financiranja, to će značiti da će Rusija najvjerojatnije napasti zemlje NATO-a", rekao je.

"A onda će se američka djeca boriti", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...