SUNOVRAT NEKADA NAJBOGATIJE DRŽAVE U JUŽNOJ AMERICI: Novom perdsjedniku već prijete -"Samo preko nas mrtvih..."

- Ako ovaj novi želi preuzeti Aerolineas, morat će nas prvo ubiti, rekao je Biro argentinskim medijima.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2023  

  • 1

U nekad bogatoj Argentini velik dio stanovništva danas živi u siromaštvu.Toj je zemlji potrebna obnova, a novi predsjednik Javier Milei, koji stupa na dužnost danas, suočava se s velikim izazovima. Pred Argentinom su bolne godine, piše Welt.

Argentinske političare ništa ne plaši više od statistike o siromaštvu s Katoličkog Univerziteta Argentine (UCA). Anketari ovog univerziteta smatraju se nepotkupljivima, a njihove objave politički neovisnim pokazateljem ekonomskog razvoja nekada najbogatije južnoameričke države.

Neposredno prije nego što će liberalni ekonomist Javier Milei preuzeti dužnost ove nedjelje, UCA je objavio najnovije statističke podatke za kraj trećeg kvartala ove godine. Brojke jasno pokazuju zašto je politički autsajder, koji obećava radikalne tržišne reforme i rezove, mogao tako jasno pobijediti na izborima s više od 57% glasova - protiv aparata moći koji već desetljećima dominira svim državnim institucijama Argentine.

Prema procjenama UCA, 44,7% stanovništva živi ispod granice siromaštva. Bez državnih socijalnih programa bilo bi ih 50%. Djeca i mladi do 17 godina posebno pate od siromaštva: 62,9% mladih u zemlji živi u bijedi. Nekada prebogata i ponosna Argentina postala je gigantski sirotinjski dom i divovski sanacijski slučaj.

- Ovo je prvi put da je neko ko je pobijedio rekao da će izvršiti totalne promjene, kaže izborni pobjednik Milei, najavljujući drastične mjere.

- Neće to platiti dobri ljudi, već političari, vladajuća kasta, biznismeni, korumpirani mediji i tzv. NVO stručnjaci koji svi ovise o političarima, obećava Milei.

Očekuje se radikalno rezanje radnih mjesta u javnom sektoru kako bi se smanjila državna potrošnja kao i privatizacija poduzeća u državnom vlasništvu.

- Sve što se može staviti u ruke privatnom sektoru, bit će stavljeno u ruke privatnom sektoru, kaže Milei.

A šta konkretno planira, vjerovatno će biti jasno tek danas u njegovom inauguracijskom govoru.

Luis Caputo (58) igrat će ključnu ulogu u restrukturiranju upropaštene zemlje. Kao ministar ekonomije i financija, on mora provesti ideje i vizije koje je ekonomist Milei, kao čelnik države, definirao.

Istovremeno, Caputo također mora izbalansirati politički savez između libertarijanske Mileijeve stranke „La Libertad Avanca“ i konzervativne PRO bivšeg predsjednika Mauricio Macria te nove ministrice državne sigurnosti Patricie Bullrich.

Pojedini mediji Caputa nazivaju „Messijem financija“ jer je uspio ponovno otvoriti Argentinu za financijska tržišta za vrijeme mandata pod predsjednikom Macriem. Kako Milei planira izvršiti dolarizaciju Argentine, i ta operacija će biti u nadležnosti ovog ministra, inače bivšeg šefa središnje banke.

- Ali čak i da imate Messija i Maradonu u jednom timu, to vam u Argentini ne znači da će tim biti uspješan, komentirao je financijski stručnjak Jose Echague iz investicijske kompanije „Consultatio“ za list „Folha“ iz brazilskog Sao Paula.

- Izazovi pred novom vladom su ogromni, a što je najgore, svi se moraju rješavati gotovo istovremeno, kaže Agustin Etchebarne, direktor istraživačkog centra „Libertad y Progreso“ iz Buenos Airesa za Welt.

Milei mora dati Parlamentu plan za stabilizaciju ekonomije, kao i plan strukturne reforme, dodaje Etchebarne.

U tom planu glavnu ulogu igra liberalizacija svih cijena i normalizacija valutnog tečaja, te smanjenje budžetskog deficita i javne potrošnje. Cilj je da se eliminira primarni deficit od 3% BDP-a i uštedi dodatnih 2% za otplatu kamata na javni dug, koji sada iznosi više od 419 milijardi dolara.

Neophodne strukturne reforme će u Parlamentu izazvati totalni šok, kaže Etchebarne. To uključuje opću deregulaciju te fleksibilizaciju rada s ciljem otvaranja radnih mjesta i promoviranja ekonomske efikasnosti. Riječ je i o strukturnim promjenama u administraciji i funkcioniranju države u cilju povećanja efikasnosti i smanjenja javne potrošnje.

Također se iz temelja mora reformirati mirovinski sistem kako bi se osigurala njegova dugoročna održivost i provesti redizajn poreznog sustava kako bi bio efikasniji i pravedniji i stimulirao ekonomski rast.

- Sve ove reforme zahtijevaju podršku Parlamenta, što zahtijeva efikasnu političku strategiju za postizanje neophodnog konsenzusa, ​​kaže Etchebarne.

- Sposobnost da izbalansira ove aspekte i postigne efektivne rezultate bit će ključ uspjeha administracije novog predsjednika.

Utjecajni sindikalci Argentine već su najavili jake proteste protiv reformi. Predsjednik udruženja pilota Pablo Biro bio je jasan u vezi s planovima za privatizaciju državne avio-kompanije Aerolineas Argentinas:

- Ako ovaj novi želi preuzeti Aerolineas, morat će nas prvo ubiti, rekao je Biro argentinskim medijima.

Velik broj stručnjaka smatra da Mileija čeka izuzetno teških prvih šest mjeseci u kojima bi se raspoloženje moglo brzo promijeniti protiv njega.

Fred McMahon iz libertarijansko-konzervativnog “Institut Fraser” rekao je za portal “Infobae” da novi predsjednik mora vrlo precizno objasniti svoju politiku.

- Za provesti dobre reforme i pokaže da su stabilne, ima relativno kratak period, vjerovatno manje od godinu dana, u kojima će stvari izgledati prilično užasno za puno ključnih igrača u politici Argentine.

Nakon toga, smatra McMahon, ‘Argentina bi mogla doživjeti eksplozivan rast privrede, kakav svijet još nije vidio‘.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...