ZBOG GREŠKE NA AUTOPILOTU: Tesla povlači više od dva miliona automobila u SAD-u

Opcija autopilot može automatski upravljati, ubrzavati i kočiti, ali je sustav za pomoć vozaču i ne može potpuno samostalno upravljati automobilom.

  • Auto

  • 13. Dec. 2023  13. Dec. 2023

  • 0

Tesla povlači više od dva miliona automobila nakon što je američki regulator utvrdio da je njegov sustav pomoći vozaču, Autopilot, djelomično neispravan, javlja BBC.

Nacionalna uprava za sigurnost prometa dvije godine istražuje prometne nesreće u kojima su sudjelovali Teslini automobili. Neke od nesreća koje su se dogodile na autocestama, dok su vozači koristili opciju autopilota, imale su smrtni ishod.

Povlačenje se odnosi na gotovo sve Tesle prodane u SAD-u otkako je značajka Autopilot pokrenuta 2015. godine. Tvrtka je najavila ažuriranje softvera razvijenog za automatsko samoupravljanje automobila kako bi riješila problem koji je izazvao više prometnih nesreća.

Opcija autopilot može automatski upravljati, ubrzavati i kočiti, ali je sustav za pomoć vozaču i ne može potpuno samostalno upravljati automobilom.

Neovisni testovi su otkrili da je sustav, koji za cilj ima da spriječi da vozači potpuno prepuste kontrolu autopilotu, lako prevariti, tako da su vozači uhvaćeni dok voze pijani ili čak sjede na zadnjem sjedalu.

Oglasila se Tesla

Kao dio onoga što je nazvala "opsežnom" dvogodišnjom istragom, NHTSA je pregledala 956 nesreća u kojima je u početku navodno bio korišten autopilot. "Automatizirana tehnologija ima velike mogućnosti za poboljšanje sigurnosti, ali samo ako se odgovorno primjenjuje", napisala je NHTSA, dodajući da će nastaviti nadzirati softver nakon što se ažurira.

Kao rezultat te istrage Tesla je najavila ovaj opoziv i priznala da kontrole sustava "možda neće biti dovoljne da spriječe zlouporabu vozača". Tvrtka je na svojoj stranici priopćila da se autopilot opcija ne smije koristiti za samostalno upravljanje automobilom, da je osmišljena s ciljem pomoći vozačima, ali da oni moraju biti spremni intervenirati u svakom trenutku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...