PARANOJA IM UZELA DUŠU: Zbog tajnog sastanka Partije kineske vlasti u strahu od špijuniranja zabranile Tesle na cestama

Zabrana će trajati najmanje dva mjeseca počevši od 1. jula, rekao je danas dužnosnik lokalne prometne policije za Reuters, a zabrana će trajati dva mjeseca.

  • Svijet

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 0

Strah od špijunaže naveo je kineske vlasti da zabrane pojavljivanje i prometovanje Tesla modela u obalnom okrugu Beidaihe, popularnom odmaralištu u provinciji Hebei, na kineskoj obali Bohajskog mora.

Zabrana će trajati najmanje dva mjeseca počevši od 1. jula, rekao je danas dužnosnik lokalne prometne policije za Reuters, a zabrana će trajati dva mjeseca.

Pritom dužnosnik nije naveo službeni razlog za odluku o zabrani američkih vozila, ali je rekao da se radi o "nacionalnim pitanjima". Naime, Beidaihe je i ove godine mjesto tajne godišnje ljetne skupštine vodstva Komunistička partija Kine.

Takva odluka vlasti dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Teslama također bilo zabranjeno voziti nekim prometnicama u gradu Chengdu početkom lipnja, što se poklopilo s posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga gradu.

Isto tako, prošle je godine Teslama bio zabranjen ulazak u kineske vojne komplekse zbog straha da bi kamere postavljene na njima mogle predstavljati sigurnosni problem.

Da će tako biti i u Beidaiheu izašlo na vidjelo na društvenim mrežama nakon što su podijeljene snimke Teslinih vozila koje je policija preusmjerila s određenih područja, prije same objave o zabrani.

Kineska vlada inače ne objavljuje datume sastanaka Partije u Beidaiheu. Odvijaju se iza zatvorenih vrata, gdje visoki vladini dužnosnici raspravljaju o kadrovskim potezima i političkim pitanjima i obično se održavaju u ljetnim mjesecima u gradu.

Podsjetimo, nakon zabrane ulaska u vojne komplekse, izvršni direktor kompanije, Elon Musk rekao je da Tesla modeli nikad nisu korišteni za špijuniranje u Kini ili drugdje.

Ubrzo nakon toga, iz kompanije je došla i obavijest kako će svi podaci koje generiraju automobili koje prodaju u Kini biti pohranjeni unutar zemlje.

Sada se čini da bi pojačani nadzor nad Teslama i neugodnosti koje to donosi vlasnicima mogao početi zabrinjavati i Teslu što za njih ne bi bilo dobro, jer je Kina je jedno od najvećih tržišta kompanije i veliki dio ukupne proizvodnje odvija se upravo u toj zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...