TONINO PICULA, IZVJESTILAC EUROPSKOG PARLAMENTA: „Aleksandar Vučić kompenzira Kosovo vraćanjem u notorni ,,srpski svet“…“

-Ako je to točno, riječ je o skandaloznom propustu u sigurnosnom sistemu i nedopuštenom miješanju u bezbjednosni sistem Crne Gore, kazao je Picula.

  • Regija

  • 18. Dec. 2023  

  • 0

Činjenica je da su oba upitnika, koja su objavljena na stranicama Monstata, dosta štura tako da je upitno koliko će iz podataka o nacionalnosti, bračnom stanju, informatičkoj pismenosti i stepenu invaliditeta, te broju košnica pčela po domaćinstvu biti moguće kreirati neke buduće suvisle politike, kaže u razgovoru za Pobjedu izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Bivši šef hrvatske diplomatije ističe da je moguće pretpostaviti da Crna Gora nije ovu priliku u potpunosti iskoristila da prikupi doista relevantne podatke o kvalitetu života svojih građana koji bi Vladi i državnim institucijama omogućili da bolje ciljaju mjere u obrazovanju, zdravstvu ili poboljšanju socijalnih politika.

U kakvoj atmosferi se organizuje popis u Crnoj Gori s obzirom na ogroman pritisak prvenstveno iz Crkve Srbije i Beograda da se građani Crne Gore izjasne kao Srbi?

-Sudeći prema interesu srpskih tabloida i provučićevskih televizija, kojima sekundiraju još opskurniji mediji na kojima nastupaju razni opskurni likovi, može se pomisliti kako se popis zapravo održava u Srbiji i kako se Srbija nalazi pod nezapamćenim pritiskom Crnogoraca. Radi se o nastavku permanentne protivcrnogorske kampanje u režiji srbijanskog režima i SPC-a pojačane aktuelnom izbornom kampanjom.

Brojni analitičari upozoravaju da se popis sveo na nacionalno prebrojavanje i da je broj ostalih pitanja nedovoljan kako bi se kreirale efikasnije politike? Da li ste saglasni?

-Činjenica je da su oba upitnika, koja su objavljena na stranicama Monstata, dosta štura tako da je upitno koliko će iz podataka o nacionalnosti, bračnom stanju, informatičkoj pismenosti i stupnju invaliditeta, te broju košnica pčela po domaćinstvu biti moguće kreirati neke buduće suvisle politike. Moguće je pretpostaviti da Crna Gora nije ovu priliku u potpunosti iskoristila da prikupi doista relevantne podatke o kvalitetu života svojih građana koji bi Vladi i državnim institucijama omogućili da bolje ciljaju mjere u obrazovanju, zdravstvu ili poboljšanju socijalnih politika.

Kako nepotrebna pitanja o nacionalnoj pripadnosti i jeziku mogu uticati na crnogorski identitet koji ni do sada nije bio dovoljno čvrst u našem društvu?

-Sumnjam da će na samoidentifikaciju građana Crne Gore kao etničkih Crnogoraca ili bilo koje druge nacionalnosti uticati jedno pitanje u formularu. Crnogorke i Crnogorci, oni koji se tako osjećaju, zasigurno će se tako i izjasniti. Daleko veći uticaj na formiranje nacionalnog identiteta imaju sigurno istorijski narativi, nacionalni mitovi, porodična iskustva ili samopoimanje pojedinaca u Crnoj Gori. Vjerujem da i unutar istih porodica postoje članovi koji svoju etničku pripadnost poimaju višestruko i kompleksnije od onoga što nudi tek jedan upitnik.

Može li ovaj popis biti uvod u neko novo doba Crne Gore gdje će Srbi biti većina, a srpski jezik jedini, kako priželjkuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučiċ uoči izbora? Čak i u kampanji za njega je Crna Gora jedna od najvažnijih tema.

-Srbija je nepovratno izgubila Kosovo i Vučić samo fingira da ne priznaje stvarno stanje. S druge strane, odlučio je to kompenzirati pokušajem vraćanja Crne Gore u notorni ,,srpski svet“. Već dugo vremena govorim da on strateški podstiče trajnu nestabilnost u susjedstvu kako bi skretao pažnju domaće javnosti od hroničnih demokratskih deficita, zarobljavanja institucija i medija, te sveprisutne korupcije. Građani Crne Gore, uz institucije crnogorske države, trebaju iskoristiti svaku priliku da se odlučno suprotstave nasrtajima na svoj identitet i pravo na samostalno odlučivanje.

Skandalozan propust i nedopustivo miješanje

Kako komentarišete izjavu akuelnog ministra pravde Andreja Milovića da ANB nije štitila interese Crne Gore i da je Abazović dovodio ljude sa ulice? Kako je to bilo moguće u jednoj NATO članici i kandidatu za ulazak u EU?

-Ako je to točno, riječ je o skandaloznom propustu u sigurnosnom sistemu i nedopuštenom miješanju u bezbjednosni sistem Crne Gore, kazao je Picula.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...