OKRENUO LEĐA DRAGANU ČOVIĆU I OSNOVAO SVOJU STRANKU: "Veliko je nezadovoljstvo u svim sredinama..."

HDZ je, naveo je, neupitno “daleko najjača i najbrojnija stranka”, ali je i veliko nezadovoljstvo u svim sredinama

  • Politika

  • 22. Dec. 2023  

  • 1

Hrvatski demokratski savez (HDS), koji je sinoć u Žepču održao sjednicu Inicijativnog odbora, bit će i prva politička stranka od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine čije će sjedište biti u tom gradu.

Potvrdio je to u današnjem obraćanju novinarima u toku sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ivo Tadić, koji je na čelu tog inicijativnog odbora.

Tadić, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH te je od tada nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najavio je kako će svoje djelovanje bazirati prioritetno na općinu Žepče te ZDK-a.

Osnivačka skupština

Ističe kako će već narednog mjeseca ili u februaru održati osnivačku skupštinu HDS-a, na kojoj je najavio mnogo više delegata od 42 koliko ih je sinoć prisustvovalo sjednici Inicijativnog odbora.

"Idemo registrati političku stranku i pripremamo se za lokalne izbore sljedeće godine", izjavio je Tadić.

Kao razlog izlaska iz HDZ-a i formiranja novog političkog subjekta, naveo je probleme unutar Općine Žepče i nesuglasice s tamošnjim, dugogogodišnjim načelnikom Matom Zovkom.

"Stranci pristupaju mladi ljudi, koji su simpatizeri naše stranke, uglavnom su najviše iz Žepča. To su visoko obrazovani, mladi ljudi i mi ćemo ovu mrežu proširiti na cijeli ZDK i pripremiti se za Lokalne izbore", najavio je Tadić.

Procijenit će, dodao je, da li će na Lokalnim izborima 2024. godine imati svoje kandidate u svim općinama i gradovima tog kantona.

"Težište je na općini Žepče, gdje ćemo sigurno imati kandidata za načelnika Općine i listu za Općinsko vijeće. Kada su u pitanju drugi gradovi unutar ZDK-a, to ćemo prosuditi i u dogovoru s nekim drugim, u prvom redu opozicionim strankama – HDZ 1990, HSP…Ja sam se u zadnjih 10-ak godina trudio da sve opozicione hrvatske stranke skupa izlazimo na izbore i imali smo tri zastupnika. Sada dolazi do jedne podjele", kazao je Tadić.

Podrška načelniku Vareša

Najavio je kako je planirano da sadašnji načelnik Općine Vareš, koji je također napustio HDZ BiH, bude nezavisni kandidat za novi mandat općinskog načelnika, a da bi ga podržao i HDS.

Smatra kako se na razini FBiH stvara “ozbiljan opozicioni blok unutar hrvatskog naroda i unutar samog HNS-a, a nasuprot HDZ-a BiH”.

HDZ je, naveo je, neupitno “daleko najjača i najbrojnija stranka”, ali je i veliko nezadovoljstvo u svim sredinama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...