BURNA RASPRAVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Ivica Puljić odgovorio Ivani Marić –„Hrvati u BiH nikada više ne dozvoliti da jedna stranka, jedan vođa budu…“

Ne stišavaju se reakcije nakon formiranja nove političke stranke u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 11

Kako je ranije izvijestila „Slobodna Bosna“, nezavisni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ivo Tadić, izabran je na Utemeljiteljskom saboru Hrvatskog demokratskog saveza (HDS) u Žepču za prvog predsjednika te stranke.

Tadić je do kraja prošle godine bio i predsjednik Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice, koju je odlučio napustiti te oformiti novi, kako je istakao, ujedno i prvi politički subjekt sa sjedištem u Žepču. Tadić je naglasio kako su se na osnivanje nove stranke odlučili zbog dešavanja unutar ZDK-a i Općine Žepče.

- Naši su ciljevi da napravimo jednu demokratsku stranku, u kojoj ćemo imati mlade ljude koji imaju nove ideje, nove planove i nove ciljeve. Želimo surađivati sa svim hrvatskim opozicionim strankama.

Trenutno smo u vlasti u ZDK-u i želimo utjecati na sve procese, pogotovo unutar naše županije, kazao je Tadić.

HDS će, najavio je Tadić, imati svog kandidata za načelnika Općine Žepče i listu za Općinsko vijeće Žepča, kao u još, najmanje, dvije općine u ZDK-u. Vjerovatno će to biti općine Usora i Vareš.

HDS će, najavio je, biti “stranka desnog centra” te će se prvenstveno zalagati za hrvatske nacionalne interese.

Utemeljenju nove stranke u Žepču, pred oko 450 izaslanika i gostiju, prisustvovali su kao gosti i rukovodstva HDZ-a 1990, HNP-a, HSS-a, Viteške stranke te Čapljinske stranke.

Za Tadićevog zamjenika izabran je Zdravko Marošević iz Vareša.

Osnivanje nove političke stranke izazvalo je burne rasprave na društvenim mrežama.

-Za demokratiju nije dobro da je sva moć skoncentrisana u jednoj stranci. U BiH čak tri stranke, svaka u svom nacionalnom rejonu. Sreća je pa su se te stranke počele osipati. Nakon SDA, na red je došla i HDZ tako da će i Hrvati već na narednim izborima imati ozbiljnu alternativu, poručila je politička analitičarka Ivana Marić.

Odgovor je stigao iz Washingtona:

-Hrvati u BiH nužno trebaju prakticirati pluralizam i nikada više ne dozvoliti da jedna stranka, jedan vođa budu ti koji će odlučivati i u njihovo ime, poručio je dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

No, tu nije bio kraj. Ponovno se oglasila Ivana Marić.

-Bilo je pluralizma dok nije došao Komšić, kojeg je Čović brutalno iskoristio kao najjači argument za izbornu kampanju i homogeniziranje hrvatskog biračkog tijela. A Komšiću je samo bilo bitno da ostane u fotelji, zaključila je Marić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...