NAKON IZBORA U SRBIJI AMERIČKI AMBASADOR HILL ODUŠEVLJEN: "Američka vlada s radošću očekuje nastavak rada s vlastima u Srbiji"

"Srbija će iz ovoga izaći kao jača država", rekao je Hill.

  • Regija

  • 23. Dec. 2023  

  • 0

Christopher Hill vidi da Srbija želi biti dio porodice Zapadnih zemalja, a ne vidi gušenje slobodnih medija, ultradesničarsku politiku ni rusko-srpski savez i utjecaj na Balkanu.

Nakon što je, kako kaže, dobio mnogo pitanja u vezi s izborima u Srbiji, američki ambasador Cristopher Hill na društvenoj mreži X objavio je dvominutni govor u kojem se referira na netom završene izbore u ovoj zemlji Zapadnog Balkana.

"Jedva čekamo da nastavimo sarađivati s vlastima u Srbiji, na pitanjima od obostranog interesa, što uključuje regionalna pitanja, a prije svega želju i nastojanje Srbije da u punom kapacitetu bude dio grupacije zapadnjačkih država.

Očigledno je da se Srbija mora pripremiti za to putovanje, posebno u oblasti vladavini prava, ali i mnogim drugim pitanjima koja zajednički moramo rješavati u budućnosti.

Znam da su međunarodni posmatrači, u prvom redu OSCE, otkrili mnogo nedostataka tokom ovih izbora. Veoma je važno da Srbija sarađuje s ovim organizacijama. Svjestan sam da izbori nekada stvore osjećaj podjele u društvu, ali upravo su izbori suština demokratije.

Srbija će iz ovoga izaći kao jača država. Želim vam da ovo prevaziđete i da se svi odmorimo i uživamo u nadolazećim praznicima.", rekao je Hill.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...