VUČIĆ KUPUJE SOCIJALNI MIR: Od 1. januara slijedi vanredno povećanje plata za 10 i penzija za 14,6 posto!

Srbija je najviše duguje kupcima obveznica i to 8,9 milijardi eura, slijede kupci dugoročnih dinarskih hartija od vrijednosti u iznosu od 6,8 milijardi, dok je dug stranim vladama na ime kredita iznosio 3,4 milijarde eura. 

  • Regija

  • 24. Dec. 2023  

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Republike pomenuo i povećanje plata i penzija koji slijede od 1. januara 2024. 

"Od 1. januara za 10 odsto se uvećavaju plate, 47.000 minimalac, što znači da niko u Srbiji ne može da primi manje od 47.000 dinara", kazao je.

Vučić je najavio i povećanje penzija za 14,8 odsto od prvog januara, te istakao da Srbija ima stabilne javne finansije. 

Vučić je dodao da će stopa budžetskog deficita biti 2,3 posto, a da stopa javnog duga nijednog trenutka neće preći 52,5 odsto u odnosu na BDP. 

"Nemamo nikakvih problema sa javnim finansijama i želim da položim račune pred građane za prethodna tri mjeseca. Od rebalansa u septembru imamo 300 miliona eura veće prihode. Rebalansom smo povećali prihode. Posebno sam ponosan na činjenicu da poslednji rezultati pokazuju da će nam stopa deficita biti 2,3 odsto", rekao je Vučić tokom obraćanja u Predsedništvu. 

Javni dug Srbije je prema podacima Uprave za javni dug Ministarstva finansija trenutno iznosi 35,5 milijardi eura, a tokom 2024. godine, planirano je novo zaduživajem emisijom obveznica u iznosu od 9,3 milijarde eura, što će javni dug Srbije povećati na zabrinjavajući iznos od 44,8 milijardi eura. Poređenja radi, javni dug BiH iznosi 6,1 milijardu eura.

Srbija je najviše duguje kupcima obveznica i to 8,9 milijardi eura, slijede kupci dugoročnih dinarskih hartija od vrijednosti u iznosu od 6,8 milijardi, dok je dug stranim vladama na ime kredita iznosio 3,4 milijarde eura. 

Povećanje plata i penzija tokom naredne godine finasirat će se iz prihoda ostvarenih prodajom državnih obveznica, što srpska opozicija kvalificira kao Vučićev pokušaj da po svaku cijenu sačuva socijalni mir i ostane na vlasti nakon sumnjive pobjede na izborima 17. decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...