PROFESOR HRVOJE KLASIĆ: "Taj na koga Dodik misli da će spriječiti vojnu intervenciju, neće mu pomoći”

"Uostalom, neka Dodik i svi koji govore o odcjepljenju pogledaju kolika je visina udjela duga Republike Srpske u BDP-u."

  • Politika

  • 28. Dec. 2023  28. Dec. 2023

  • 1

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik danas je poručio je da će istoga trenutka proglasiti odcjepljenje ako visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu i pravu raspolaganja državnom imovinom. Dodik tvrdi da bi se to moglo dogoditi već idućeg mjeseca.

Svjestan da bi to izazvalo reakciju Zapada, moguće i vojnu intervenciju, Dodik je dodatno poručio da “ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju” u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

“Dodik je već više puta blefirao”

Nove Dodikove prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske od BiH za N1 je komentirao je historičar Hrvoje Klasić.

“S jedne strane nema sumnje da Dodik, ali bojim se, nažalost, i dobar dio Srba u Republici Srpskoj doista želi odcjepljenje i da automatski žele i pripojenje Republici Srbiji, jer sami ne bi mogli opstati. No, s druge strane znamo da je Dodik u više navrata blefirao i da se pokazalo da je prijetio praznom puškom", rekao je Klasić.

"Recimo, kada je visokom povjereniku poručio da će biti uhapšen dođe li na teritorij Republike Srpske, a ovaj je odmah došao u Banju Luku i ništa mu se nije dogodilo. Čini mi se da Dodik, s obzirom na sudske sporove koje vodi i na ozbiljne optužbe kojima ga se tereti, zaoštrava situaciju kako bi sačuvao svoju i političku i egzistencijalnu poziciju”, kazao je.

“Orban nema ni snage ni želje za tim”

Klasić dodaje da bi situaciju u Republici Srpskoj usporedio s onom u Srbiji ili u Rusiji.

“Ne radi se ovdje samo o ludom ili shizofrenom političaru, nego i o pojedincu koji unatoč svim nedemokratskim metodama pomoću kojih vlada i unatoč medijskim cenzurama ipak ima velik broj pristaša. Da nije tako, već bi vidjeli neke velike prosvjede protiv njih”, kaže.

U famoznim “prijateljima u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju”, a koje spominje Dodik, Klasić prepoznaje mađarskog premijera Viktora Orbana.

"On očito aludira na Orbana, međutim Orban nema ni snagu niti želju, a ni ovlasti ulaziti u takve aranžmane. Ne mogu zamisliti da bi itko u ovom trenutku, tim više što smo čuli iz NATO saveza da se zalažu za cjelovitu BiH, podržao takvo što", dodaje.

"Uostalom, neka Dodik i svi koji govore o odcjepljenju pogledaju kolika je visina udjela duga Republike Srpske u BDP-u. Mislim da je dvostruko veća nego u Federaciji BiH. Pitanje je, dakle, što bi ta država, ako se odcijepi, sama mogla napraviti. A u ovom trenutku bojim se da nitko ne bi dopustio ujedinjenje s ovakvom Srbijom koja podržava Rusiju i ima diktatora na vlasti”, ustvrdio je Klasić.

Preispitati Daytonski sporazum, ali bez oružja

Na pitanje jesu li Dodikove prijetnje odcjepljenjem znak da je vrijeme za preispitivanje Daytonskog sporazuma, Klasić je kazao da ja taj sporazum omogućio okončanje rata u BiH, a da bi sada tamošnji ključni politički igrači trebali sjesti za stol i vidjeti što se može učiniti.

“Uzmite za primjer one u Republici Srpskoj koji su rođeni 1983. ili 1984. godine. Ti 40-godišnjaci praktički nikada nisu osjećali da žive u BiH ili da im je Sarajevo glavni grad, a kada odu van, ne predstavljaju se da su iz BiH. Već je prevelik broj tih koji ne osjećaju ništa ili vrlo malo prema Bosni i Hercegovini kao prema nekom svom identitetu. To ne treba zanemarivati, ali ne zveckanjem oružjem i prekrajanjem granica. Na ovim prostorima to se skoro nikada nije radilo na miran način, bez oružja”, kazao je Klasić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...