NA DANAŠNJI DAN PRIJE DVIJE GODINE NESTAO JE MATEJ PERIŠ: Poslije žurke ušao u rijeku i tragično nastradao

Došao je u Beograd da proslavi Novu godinu, posle 5 meseci potrage pronađen mrtav

  • Hronika

  • 30. Dec. 2023  

  • 1

Matej Periš koji je prije dvije godine došao u Beograd iz Splita, ne bili dočekao Novu Godinu sa prijateljima, nestao je u noći između 30. i 31. decembra. U njegovu potragu uključili su se svi, policija, žandarmerija.. i iz Srbije i iz Hrvatske. Niko nije ni slutio da će njegovo ijtelo biti pronađeno tek nakon nekoliko mjeseci u Dunavu kod Ade Huje, kilometrima daleko od mesta gdje ga je nadzorna kamera posljednji put snimila.

U Beograd došao je zbog provoda i praznika. Sa prijateljima izašao je do kluba "Gotik", a iz njega izašao je sam. Snimci njegovog kretanja nakon izlaska iz "Gotika" i dalje nisu razjašnjeni. Nelogično kretanje i trčanje mladića, zaustavljanje taksija, pa ulazak u vodu kod kafića "Savanova", samo je dio slagalice kojoj je nedostajao jedan dio - razlog zbog kojeg je Matej to veče napustio klub.

Matejevi prijatelji prijavili su njegov nestanak ujutru. Međutim, njihovi iskazi nisu doprinijeli da policija ustanovi zbog čega je mladić iz Splita naprasno poslije ponoći izašao iz lokala nakon čega mu se izgubio svaki trag. Upravo to, ni godinu dana kasnije nikome nije poznato.

Njegovi prijatelji ni u jednom trenutku se nisu oglašavali za medije. Ni hrvatska, ali ni srpska javnost nije dočekala da bilo ko od Matejevih prijatelja, koji su to veče bili sa njim, javno kaže šta se događalo to veče i zbog čega njegov nestanak nisu odmah prijavili. Jedino što su uradili jeste da su snimili video zapis ispred kluba i objavili ga na YouTubeu.

Misterija mobilnog telefona

Matej je nestao u Beton Hali, posljednji put ga je kamera snimila kako ulazi u vodu kod kafića "Savanova", a njegov telefon lociran je u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save i Dunava. Bazne stanice locirale su signal mobilnog telefona prvo kod "Savanove", a tek kasnije i kod Velikog ratnog ostva.Ono što je zanimljivo jeste da je njegov telefon lociran čak dva i po sata nakon što je Matej posljednji put viđen i to kako se spušta stepenicama do Save.

Pronađen nakon pet mjeseci

Tijelo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno je 18. maja oko 9 sati. Tijelo su pronašli mornari. Ubrzo su forenzičari i policija.

U džepu je pronađen mobilni telefon, a na ruci srebrni sat. Prilikom identifikacije koja je potvrđena na osnovu DNK analize, a vizuelnim pregledom, policajci su na licu mjesta rekli da je utvrđena velika podudarnost pronađenog tijela sa nestalim Splićaninom.

Kako je tada za "Blic" ispričao Milovan Zelenović, kapetan broda čija posada je uočila mladića, njegov kolega je na patici mladića koji je plutao vodom video slovo "V" zbog čega je odmah pomislio da se radi o Mateju. Oni su tijelo vidjeli oko 9 sati kako se nizvodno kreće, te su odmah pozvali policiju. Na lice mjesta, prvo je došla riječna, a potom i obična. Tijelo je, prema njihovim riječima, plutalo licem okrenuto ka dole, ali je i pored toga bilo jasno da se radi o muškarcu. Tijelo koje je bilo u fazi raspadanja vjetar je nanio do same obale.

Njegov otac, Nenad, ubrzo se oglasio za medije, te naveo "da se moraju suočiti sa istinom", te da će se uputiti u Beograd. On je objasnio da mora da se uporedi DNK, ali po odjeći, pronađeni mladić odgovara Mateju.

"Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moram suočiti, ja i moja porodica. To je tako, dalje ne mogu ništa kazati. Jako mi je teško. Doći ću za Beograd". rekao je on tada.

Zvanična informacija MUP-a stigla je 19. maja. Saopćeno je da je DNK analizom tijela koje je pronađeno, utvrđeno da se radi o Mateju, kao i da je prema nalazu obdukcije, smrt nastupila nenasilnim putem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...