"TAJ TREND NIJE NOV": Lavrov optužio Zapad za pokušaj da organizuje "nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji"

Taj trend nije nov, rekao je Lavrov navodeći da je poznato kako se takve avanture obično završavaju


  • Evropa

  • 31. Dec. 2023  

  • 0

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Zapad da je pokušao da "organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji", uz ocjenu da da rukovodstvo u zemlji drži situaciju pod kontrolom.

Lavrov je govorio u intervjuu za RIA novosti u osvrtu na situaciju i proteste opozicije u Srbiji poslije izbora 17. decembra.

"Ono što se desilo u Beogradu je još jedan pokušaj orkestriranja nelegalnog preuzimanja vlasti. Po svemu sudeći, nisu svi na Zapadu spremni da prihvate činjenicu da su srbijanski birači na izborima izrazili podršku predsjedniku (Aleksandru) Vučiću i njegovom političkom kursu - rekao je Lavrov u intervjuu za RIA novosti.

Taj trend nije nov, rekao je Lavrov navodeći da je poznato kako se takve avanture obično završavaju i dodao da je dovoljno podsjetiti na "državni udar u Ukrajini u februaru 2014. inspirisan Vašingtonom i Briselom".

"Ni u Srbiji to nisu zaboravili, dijelom zahvaljujući sopstvenom iskustvu. Očigledno, zbog toga je broj demonstranata relativno mali - svega nekoliko stotina ljudi. Građani nemaju povjerenja u ličnosti koje se verbalno protive nasilju, ali se u stvarnosti ponašaju potpuno suprotno: ignorišu rezultate volje građana i provociraju organe za sprovođenje zakona", rekao je Lavrov.

On je rekao da je ruski dijalog sa Srbijom "ritmičan" i da ga karakteriše otvorenost i usmjerenost na razvoj različitih oblasti saradnje, uključujući i oblast bezbjednosti, kao i da je Moskva uvek spremna da pruži podršku "srbijanskim prijateljima".

"Opšte stanje u Srbiji ocjenjujemo kao stabilno. Rukovodstvo zemlje čvrsto kontroliše situaciju, jasno shvatajući da je tu sada nacionalni interes", rekao je Lavrov.

Podsjećamo, u Srbiji dio opozicije protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...