KRATKO ISTRAŽIVANJE SUSJEDA O KUPOVINI STANOVA: Sarajevo na neslavnom 1. mjestu, 15 godina ne trošite platu i...

Medij NovaS iz Srbije je uradio kratko istraživanje o tome koliko je godina potrebno da se zaradi novac za stan u Beogradu, ali i u gradovima regiona. Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, zauzima neslavno prvo mjesto po dužini potrebnog vremena da prikupite novac.

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 1

Kao kriterij je uzeta prosječna plata u svakoj zemlji i jedinstvena cijena stana, koju je moguće pronaći u glavnim gradovima svih zemalja koje su uzete u razmatranje, a to je Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija.

Kako bi napravili prosjek, uzeli su cifru od 120.000 eura, što je u Beogradu dovoljno za stan od 50 kvadrata na Karaburmi, 90 u Zemunu i svega 25 kvadrata na Starom Gradu u Beogradu. S obzirom na to da je trenutna prosječna plata u Srbiji 730 eura, Srbinu je potrebno više od 13 godina i devet mjeseci da bi kupio stan u Beogradu.

U ostalim zemljama regiona je situacija bolja nego u Srbiji, osim u Bosni i Hercegovini gdje je za stan u Sarajevu od 120.000 eura potrebno da radite više od 15 godina i sav taj novac od plate da ostavljate "sa strane". Ovo važi u slučaju da imate prosječnu platu, koja u BiH iznosi 655 eura.

U Crnoj Gori je prosječna plata 800 eura i potrebno je 12,5 godina da se prikupi novac za stan od 120.000 eura. U Hrvatskoj je prosječna plata 1.200 eura, što znači da bi prosječan Hrvat stan mogao kupiti ta osam godina i četiri mjeseca, ali treba uzeti u obzir da je u Zagrebu danas teško pronaći stan po datoj cijeni. Slovenija ima prosječnu platu od 1.435 eura pa bi im za stan od 120.000 eura bilo potrebno tačno sedam godina.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...