HOĆE LI NAŠ NAROD PAKOVATI KOFERE: Njemačka podiže godišnju kvotu radnih viza

Kako je pojašnjeno iz njemačke Ambasade, nova pravila će biti distribuirana u odgovarajuće vrijeme

  • Ekonomija

  • 12. Maj 2024  

  • 0

Od 1. juna 2024. građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije uživat će povlašten pristup njemačkom tržištu rada. Naime, Njemačka je odlučila da udvostruči broj viza koje će se godišnje odobravati građanima ovih šest zemalja u svrhu rada, na 50.000 viza.

"Od juna 2024. godišnja kvota bit će povećana na 50.000 izdanih odobrenja Savezne kancelarije za rad", navela je Ambasada Njemačke u Sarajevu. Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. Međutim, nakon usvajanja novog Zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika, Njemačka je odlučila da promeni pravila za te zemlje.

Kako je pojašnjeno iz njemačke Ambasade, nova pravila će biti distribuirana u odgovarajuće vrijeme, a do tada će se svi termini i dalje dodeljivati ​​putem sistema lutrije. Nakon odluke o povećanju broja viza za radnike sa Zapadnog Balkana prema Zapadnobalkanskoj regulativi, "SchengenVisaInfo" je kontaktirao njemačke vlasti kako bi saznao više o novim pravilima koja će stupiti na snagu. Ali, još se čeka zvanični odgovor po tom pitanju. Sljedeći upisi za termin otvaraju se 7. maja, navodi Nova ekonomija.

Građanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije dopušten je ulazak u Njemačku u svrhu rada na temelju propisa prema Zapadnobalkanskoj regulativi. Međutim, zbog velikog interesa ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Njemačku od stupanja na snagu ove uredbe, Njemačka je odlučila da dodijeli datume za vize po lutrijskom sistemu. Njemačke ambasade u ovim zemaljama zapadnog Balkana uspostavile su sistem mjesečne lutrije koji nasumično bira osobe kojima će biti dopušteno da zakažu termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Sljedeći termin za radnu vizu za Njemačku i Zapadni Balkan otvara se 7. maja 2024. i trajat će sedam dana, do 14. maja 2024. Kandidati moraju da imaju na umu da se mogu prijaviti samo jednom. Također, nije dopuštena naknadna promjena podataka ili prenos termina na drugu osobu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...