JASNA PORUKA OSCE-a POVODOM OBILJEŽAVANJA NEUSTAVNOG DANA RS: “To direktno krši ne samo Ustav BiH, nego i Ustav RS”

Misija OSCE-a u BiH poziva Vladu Republike Srpske da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

  • Vijesti

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 2

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske obilježavanju takozvanog „Dana Republike Srpske“ 9. januara nije samo diskriminatorno, nego je Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 26. novembra 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno, jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same Republike Srpske.

Iz OSCE-a su podsjetili da, prema spomenutoj Odluci Ustavnog suda, proglašenjem 9. januara „Danom Republike Srpske“ krši se Ustav Bosne i Hercegovine time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda. Treba istaći i to da je Ustavni sud također ustanovio da takva praksa predstavlja povredu odredaba Ustava Republike Srpske o zaštiti jednakosti i nediskriminaciji.

U istoj Odluci, Ustavni sud utvrdio je i da se službenim i institucionalnim obilježavanjem 9. januara kao krsne slave Republike Srpske favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je diskriminatorno.

Misija OSCE-a u BiH poziva Vladu Republike Srpske da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

Napominju da je OSCE trajno opredijeljen pružanju podrške svim institucijama vlasti, na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine, u ispunjenju njihovih zakonskih obaveza u sferi zaštite ravnopravnosti, nediskriminacije i vladavine prava. Ovim će se, dodali su, ojačati atmosfera uzajamnog povjerenja i poštovanja te stvoriti bolja budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...