ALMIR BEČAREVIĆ POSLAO OTVORENO PISMO ENERGETSKOJ ZAJEDNICI: Kada ventil postane sredstvo ucjene

Jedan od ciljeva formiranja EZ je, kako je naveo Bečarević, i proširenje unutrašnjeg tržišta energije EU na region jugoistočne Evrope, stoga Sekretarijat EZ ima dužnost i obavezu da na tom putu koordinira, daje smjernice, prati provedbe ispunjenja obaveza itd.

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 1

Bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević uputio je otvoreno pismo Energetskoj zajednici (EZ), u kojem ju je podsjetio da je formirana s ciljem što bržeg prilagođavanja tržišta i pravnih normi u zemljama članicama.

Jedan od ciljeva formiranja EZ je, kako je naveo Bečarević, i proširenje unutrašnjeg tržišta energije EU na region jugoistočne Evrope, stoga Sekretarijat EZ ima dužnost i obavezu da na tom putu koordinira, daje smjernice, prati provedbe ispunjenja obaveza itd.

"Ono što je Sekretarijat EZ, po pitanju sektora prirodnog gasa u BiH, učinio za ove godine jeste to da je podijelio BiH na dvije cjeline i koje se, gle čuda, poklapaju s entitetskim granicama.

Umjesto da je BiH zemlja koja usklađuje svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, Sekretarijat pojedinačno 'posmatra i prati' entitete u provedbi obaveza i pravi izvještaj u sektoru gasa odvojeno, kao da su entiteti sa suverenitetom BiH i kao da je BiH na te iste entitete prenijela svoje obaveze da izvršavaju obaveze u pristupanju energetskom tržištu EU.

Za ovakvu tvrdnju prezentovat ću vam samo jedan primjer iz sektora prirodnog gasa koji pokazuje svu apsurdnost načina na koji EZ obavlja svoj zadatak i svu nezainteresovanost da BiH učine jednim energetskim prostorom, jer država BiH je potpisala Ugovor o osnivanju EZ, a ne njeni entiteti.

Sekretarijat EZ je prije nešto manje od tri godine certificirao operatera transportnog sistema u entitetu Rs, konkretno Gas-promet Pale. Certificiran je na bazi entitetskog zakona i na bazi kojeg je Sekretarijat EZ dao saglasnost na tu certifikaciju.

Ovo je urađeno bez da je usvojen državni zakon o gasu i bez da je država BiH formirala državnog regulatora za gas.

Na najavljenu certifikaciju, BH-Gas je početkom 2020. uputio otvoreno pismo Sekretarijatu EZ u kojem je vrlo detaljno citirao odredbe Trećeg energetskog paketa, te argumentovano predočio sve razloge zašto certifikacija ne može biti urađena bez državnog regulatora, ali eto očito nismo bili 'dovoljno' jasni.

Da sada vama prezentujem obaveze iz Trećeg energetskog paketa bilo bi neobično, jer vi ste ti koji bi trebali voditi računa o ovome, a ne da vam ja citiram član Trećeg energetskog paketa koji govori o tome.

Gas-promet je 'certificirani transporter' i operater je na prvih 19 kilometara gasovoda, ali isti ne može ništa obavljati na sistemu iz domena upravljanja sistemom i to za ovog 'certificiranog operatera' radi Transportgas Srbija.

Ovo je prva činjenica sa kojom ste dobro upoznati, ali ne reagujete, jer je prihvaćena doktrina gospodina Kopača na čije insistiranje je i potvrđena certifikacija ovog transportera.

Međutim, na bazi tog istog zakona u entitetu Rs ostao je da upravlja transportnim sistemom Sarajevogas Istočno Sarajevo. Kroz sistem ovog subjekta gas se transportuje narednih 40 kilometara, entitet Rs, i ova činjenica vam je isto tako poznata.

Poznato vam je i da ovaj transporter ne posjeduje 'certifikat' regulatora iz Trebinja. I Gas-promet i Sarajevogas Istočno Sarajevo su u većinskom vlasništvu entiteta Rs i pod punom kontrolom entitetske vlade.

Kako ta kontrola izgleda najbolje se vidi iz ove objave direktora Sarajevogasa Istočno Sarajevo.

Zašto ovaj malo veći uvod?

Pa, da vam približim šta se radi u Bosni i Hercegovini kada se 'provodi' entitetski zakon i kada entitetski regulator ne reaguje, a Energetska zajednica sve lijepo posmatra, jer je se ne tiče.

Ukratko, Sarajevogas Istočno Sarajevo nije certifikovan po zakonu Rs, entitetski regulator nije izdao rješenje o mogućnosti obavljanja transporta za ovu kompaniju, entitetski regulator nije odredio tarifu za transport gasa iako je
po tom zakonu jedini obavezan i upravljanje sistemom je dato gospodinu Dodiku da on odredi da li će gas biti obustavljen za FBiH.

To što se radi o javnoj usluzi transporta gasa nema veze, jer direktor Sarajevogasa Istočno Sarajevo je taj koji određuje kolika će cijena transporta biti, on je taj koji protivno zakonu Rs može biti transporter, a njegov šef je taj koji daje odobrenje da gas, ipak, može ići do FBiH.

Zaboravih, sve je počelo na način da je gospodin Elek zaprijetio da će zavrnuti ventile 1.1.2024., jer nema potpisanog ugovora s Energoinvestom, a gas se i dalje transportuje kroz cjevovod iako i dalje nema ugovora.

Ovako izgleda bosanska stvarnost na koju je Energetska zajednica dala saglasnost, a jedan entitet je preuzeo obaveze države, a jedan entitetski predsjednik je vlasnik ventila na Zvorniku.

Nadam se da razumijete zašto godinama upozoravamo na potrebu usvajanja državnog zakona o gasu, a ne entitetskim rješenjima, jer ventil u Zvorniku je sredstvo ucjene kada neko želi veći iznos novca kroz svoje prihode.

Gas-promet ne može obavljati osnovne funkcije operatera transportnog sistema, a Sarajevogas Istočno Sarajevo može ucjenjivati zatvaranjem ventila, jer je njegov regulator pod kontrolom predsjednika Rs, kao i sam ventil.

Ovdje se još samo postavlja pitanje koja je uloga Energetske zajednice u ovom igrokazu 'ispunjenja' obaveza u pristupanju BiH Evropskoj uniji", naveo je u otvorenom pismu Almir Bečarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...