DRAMATIČNO NA ISTOKU: Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata prema južnom otoku, naređena evakuacija...

Jug je osudio ovaj potez nazvavši ga provokativnim činom

  • Svijet

  • 05. Jan. 2024  

  • 0

Sjeverna Koreja je ispalila više od 200 topničkih granata sa svoje zapadne obale prema južnom otoku Yeonpyeong, saopćila je vojska Seula, javlja BBC.

Odmah nakon toga, Južna je Koreja izdala upozorenje za evakuaciju civilima na otoku, no nisu potvrdili da su ti događaji povezani.

Jug je osudio ovaj potez nazvavši ga provokativnim činom.

Image

Image

U 2010. je sjevernokorejsko topništvo pucalo na otok Yeonpyeong, pri čemu su četiri osobe ubijene.

Topničke granate ispaljene u petak između 9 i 11 sati po lokalnom vremenu nisu ušle na teritorij Južne Koreje već su sve pale u tampon zonu između dviju zemalja.

Južnokorejski načelnik stožera rekao je da ovaj incident nije doveo do neke štete za stanovništvo ili vojsku Južne Koreje, no ističe da je taj čin ugrozio mir na Korejskom poluotoku i podigao napetosti.

Ovaj najnoviji incident dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala vojni sporazum s Jugom, čiji je cilj bio smanjenje napetosti.

Pjongjang je rekao da će povući sve mjere poduzete za sprečavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak, te rasporediti jače oružane snage i novu vrstu vojne opreme u pograničnom području.

Sjeverna Koreja je više puta u protekle dvije godine prekršila pakt lansiranjem projektila i ispaljivanjem topničkih projektila u more u smjeru Juga. Posljednji je put Sjeverna Koreja ispalila topničke granate u more u decembru 2022., a samo u toj godini je zabilježeno devet sličnih incidenata.

Otok Yeonpyeong na kojem se nalazi vojna baza i malobrojno civilno stanovništvo, oko 2000 ljudi, nalazi se tri kilometra od sporne pomorske granice u Žutom moru i 12 kilometara od sjevernokorejske obale, te je bio poprište pomorskih sukoba dvaju Koreja tokom godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...