UVAŽENI AMERIČKI PROFESOR DAVID PETTIGREW: "Dodikove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, važno je da Schmidt učini nešto" (VIDEO)

"RS je stvorena kao genocidni projekat", izjavio je Pettigrew

  • Politika

  • 06. Jan. 2024  

  • 11

Prijetnje Milorada Dodika treba shvatiti ozbiljno, jer je RS stvoren kao genocidni projekat. Ono što radi je zapravo testiranje granica i sve što radi i govori radi s ciljem secesije. Važno je da Visoki predstavnik uradi nešto, a mislim da on oklijeva iz straha da će izazvati sukob”, poručio je za Hayat TV, uvaženi američki profesor David Pettigrew.

Osim o politici i potezima Milorada Dodika govorio je i o presudama Evropskog suda za ljudska prava, negiranju genocida i dešavanjima u Pojasu Gaze.

"Da, mislim da je objava Milorada Dodika nova, nisam imao priliku pročitati njegov predviđeni zakon. Ali shvatio sam da namjerava oduzeti ovlasti Centralne izborne komisije i premjestiti ih na entitetski nivo. To bi bila velika promjena. Imam iskustva s izbornim procesima, bio sam međunarodni posmatrač u Srebrenici 2012. godine, i tada je Centralna izborna komisija posmatrala sve izbore. Ja sam bio u glasačkoj stanici u Srebrenici s ciljem posmatranja i osiguravanja ispravnosti procesa. To je komplikovan proces, tokom dana s raznim ljudima koji su glasali, ljudi su dolazili iz Srbije, listići su dolazili poštom, tu su bila raseljena lica… Mislim da postoji mnogo problema u vezi s lokalnim izborima i veoma je važno imati centralnu komisiju koja će nadgledati proces", rekao je Pettigrew.

alt

David Pettigrew (Foto: Hayat.ba)

Dodaje da sve ovo vidi samo kao jednu od mnogih strategija da se potkopa stabilnost u BiH, kako bi RS bio bliži secesiji. Pettigrew smatra da će SAD biti uz BiH i uraditi sve da spriječi predloženu secesiju Milorada Dodika.

"Tu možemo računati na SAD. Ali imamo svakodnevni nivo, a tu su napori Milorada Dodika da testira granice i da traži načine da odvoji RS od države, izazivanjem Ustavnog suda, izazivanjem visokog predstavnika, formiranjem vlastite vojske, vlastitog izbornog komiteta, jedna stvar za drugom… Također, uživa podršku Rusije. To je zaista teška situacija", mišljenja je Pettigrew.

Što se tiče zakona Evropskog suda za ljudska prava, Pettigrew govori da ih je važno implementirati kako bi BiH krenula ka pravoj demokratiji, kako bi se potvrdila prava glasanja za kandidata po izboru, to je rezultat presude u slučajevima Sejdić – Finci, Zornić i Kovačević.

"Veoma je važno potvrditi vladavinu zakona i krenuti prema demokratiji. Ono što bih želio reći jeste da je nedavno visoki predstavnik minimizirao važnost ovih presuda i čak ih odbacio, ali ja mislim da treba uraditi suprotno. Pravna obaveza visokog predstavnika jeste implementirati ove presude. Njegova funkcija je takva da on ima zadnju riječ. U slučajevima kada se ne može doći do odluke, ključna uloga visokog predstavnika jeste implementirati presude. Ako on to ne uradi, to je kao da odbija vladavinu zakona, odbija evropske principe, na taj način odbija samu ideju Evrope", ističe Pettigrew.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...