AMERIČKI PROFESOR UPOZORAVA SCHMIDTA: „Moraš smijeniti Milorada Dodika. Međunarodna zajednica nije svjesna sprege ‘ruskog i srpskog sveta’…“

-Na svojim predavanjima govorim o muralu Ratku Mladiću u Kalinoviku i poredimo ga sa Hitlerom, kazao je on.

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2023  24. Nov. 2023

  • 4

David Pettigrew, profesor filozofije na Američkom univerzitetu Southern Connecticut State University, član Steering Commiteeja, Programa za izučavanje genocida na Univerzitetu Yale, gostovao je u programu Face TV.

“Izrael stvara uvjete koji onemogućavaju životu u Gazi, a to me podsjeća na genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva! Ruski svijet se planira proširiti, ujediniti Rusku pravoslavnu crkvu, a to se proteže i na srpske pravoslavce!”

“U Ukrajini i u Gazi se odvija katastrofalno nasilje! Politike desnica jačaju! U svijetu se dešavaju ratni zločini, bombarduju se škole, izbjeglički kampovi! Moraju se vratiti ljudska prava Palestincima! Nadam se da će se podići optužnica na Međunarodnom krivičnom sudu! Vjerujem da će se optužnica podići protiv pojedinaca, a ne države! Imamo dokaze, imamo izjave koje daju izraelski političari! Etničko čišćenje nije definisano kao posebno djelo; važno je pitanje da li se čini zločin genocida! Postoji genocidna dimenzija operacija koje vodi Izrael! Izrael želi da druge zemlje prihvate određeni broj ljudi iz Gaze, a to se zove prisilno premještanje i to je zločin protiv čovječnosti!

Tu postoji genocidna dimenzija! Vidljiva je genocidna dimenzija, jezik koji koristi Izrael: uklanjanje, raseljavanje… Oni stvaraju uslove koji onemogućavaju životu u Gazi! To me podsjeća na opsadu Srebrenice! Zabrinulo me što je Stoltenberg rekao da BiH ne može u NATO bez koncenzusa, a to je nemoguće u ovakvom Predsjedništvu BiH!

Situacija u Gazi nije potpuno ista kao u Srebrenici. Može se porediti i sa opsadom Sarajeva! Izrael se sveti zbog napada ‘Hamasa’! Postoje mnogi građani Izraela koji su protiv rata! Treba doći do prekida vatre! U pismu predsjedniku Bidenu naglasili smo da se treba kretati u pravcu pravednog društvenog poretka! Rješenje koje podrazumijeva dvije države je nešto na čemu se radilo godinama! Moguće je da Izrael i Palestina budu jedna država!

Ukrajinci gube živote; to je na nivou katastrofe! Njihov cilj je pobjeda i oslobođenje cijele Ukrajine! Ukrajinci se opiru ruskom svijetu! Potrebna im je pomoć i podrška! Gaza nije skretanje pažnje sa rata u Ukrajini; to je posebna kriza koja zaslužuje pažnju! Ukrajina se mora podržati zbog svog otpora! Rusija ne vjeruje da Ukrajina i Ukrajinci uopće postoje.

Oni o njima govore kao o nekom tamponu između Rusije i Zapada! Ako bi Ukrajina izgubila ovaj rat, to bi bilo tragično! Ruski svijet se planira proširiti, ujediniti Rusku pravoslavnu crkvu, a to se proteže i na srpske pravoslavce! Prijetnja ruskog svijeta lebdi nad Balkanom! EU možda nije dovoljno prepoznala prijetnju ruskog svijeta Balkanu! Stoltenberg je rekao da bi bilo nemoguće da BiH uđe u NATO ako ne postoji koncenzus, ali u ovakvom Predsjedništvu se ne može postići koncenzus! RS služi Rusiji kao front otpora evropskim i NATO integracijama.

Zabrinulo me što je Stoltenberg rekao da BiH ne može u NATO bez koncenzusa. Međunarodna zajednica nije svjesna sprege ‘ruskog i srpskog sveta’! Mora se dati prioritet BiH za pristup u EU! Mora biti prihvaćena u EU kao postgenocidno društvo! Na svojim predavanjima govorim o muralu Ratku Mladiću u Kalinoviku i poredimo ga sa Hitlerom! U kući u kojoj je rođen Hitler postoji spomen-ploča, ali žrtvama holokausta! Osuđeni ratni zločinac ne bi trebao pozdravljati one koji dolaze u njegovo rodno mjesto! Milorad Dodik govori da je građanska država muslimanska ideja i to je dio izazova sa kojim će se suočiti ustavna reforma koja bi BiH pretvorila u demokratsku državu. U Kalinoviku žele napraviti memorijalni muzej; to bi visoki predstavnik trebao zabraniti! To bi otvorilo mogućnost za pomirenje i budućnost“, kazao je Pettigrew.

Šta je Pettigrew kazao o Dodiku pogledajte od 37. minute!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...