PODNESENA TUŽBA MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU: Traži se HITNO hapšenje Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina!

Kako kažu, treba da snosi krivičnu odgovornost

  • Svijet

  • 06. Jan. 2024  

  • 2

Grupa od 100 čileanskih advokata, većinom palestinskog porijekla, podnijela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, odnosno, kako se precizira, genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koji predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Jedan od podnosilaca tužbe advokat Juan Carlos Manriquez, naveo je da su postupili u skladu sa Rimskim statutom, nakon zahtjeva skoro 100 čileanskih kolega da upute predstavku Međunarodnom krivičnom sudu i precizirao da će njeno razmatranje početi od ponedjeljka, prenosi WAFA.

Među advokatima su i članovi čileanskog Senata koji podržavaju tužbu, koja ukazuje na navodnu nesrazmjernu izraelsku odmazdu prema starima, ženama, djeci i bolesnima i počinjenjenim ozbiljnim i namjernim kršenjima ljudskih prava palestinskih civila u Gazi, navodi palestinska agencija.

Ova grupa advokata također zahtjeva da izraelski premijer Benjamin Netanyahu bude uhapšen i da snosi krivičnu odgovornost kao i da se uvede momentalni prekid vatre u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...