SCHOLZ KRITIKOVAO ZEMLJE EU: "Koliko god njemački doprinos bio značajan za Ukrajinu, neće biti dovoljan..."

(...) da dugoročno osigura sigurnost Ukrajine."

  • Evropa

  • 08. Jan. 2024  

  • 1

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da većina zemalja Europske unije ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije te je pozvao saveznike da pojačaju svoje napore po pitanju vojne pomoći Kijevu.

Uzimajući u obzir da američka vojna pomoć Ukrajini čeka odobrenje Kongresa, Scholz je inzistirao na potrebi da Europa uskoči, ponavljajući svoje obećanje da će njemačka vlada podržavati Kijev dokle god bude potrebno.

Njemačka je sama bila suočena s kritikama u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu zbog nedovoljne vojne podrške Kijevu kakva se očekuje od jedne od najvećih europskih sila. Međutim, trenutno je Njemačka jedan od najvećih donatora vojne i finansijske pomoći Ukrajini.

Krajem prošle godine Berlin je pristao udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini u 2024. na 8 milijardi eura. "Koliko god njemački doprinos bio značajan, neće biti dovoljan da dugoročno osigura sigurnost Ukrajine", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Stoga pozivam saveznike u Europskoj uniji da pojačaju svoje napore u vezi s Ukrajinom. Planirane isporuke oružja Ukrajini većine članica EU-a nisu dovoljne", dodao je.

Scholz je rekao da je Berlin zatražio od EU-a da provjeri s pojedinim državama članicama što planiraju isporučiti Ukrajini jer možda nije sve poznato, prenosi Hina.

Njemački kancelar je izrazio uvjerenost da će se Unija dogovoriti o predloženom paketu pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu na nadolazećem izvanrednom samitu 1. februara.

Paket pomoći nije dogovoren na prethodnom samitu u prosincu zbog protivljenja Mađarske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...