EKSPERT ZA MEĐUNARODNE ODNOSE JAHJA MUHASILOVIĆ ZA “SB”: “Blagi stav prema izraelskim zločinima kolektivni Zapad je učinio saučesnikom genocida koji se trenutno sprovodi u Gazi”

Što se tiče ratnih ciljeva Izraela, čak i prije ove invazije na Pojas Gaze Izrael je imao slične ambicije.

  • Svijet

  • 11. Jan. 2024  11. Jan. 2024

  • 2

Više od tri mjeseca traje rat u Gazi. Do sada ubijeno više od 23.300 Palestinaca. Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu danas je počelo saslušanje po tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović govoreći za “Slobodnu Bosnu” kaže da je Izrael određene ciljeve koje je prethodno zacrtao postigao, ali i da Hamas pruža otpor.

S obzirom na analize koje se odnose na izraelsku priču o trećoj fazi rata u Pojasu Gaze, te da pojedini vojni stručnjaci to objašnjavaju kao izvjesni bijeg od vojnog neuspjeha i produženja trajanja rata, Muhasilović ne vjeruje da se tu radi o bijegu od vojnog neuspjeha.

I prije ove invazije na Pojas Gaze Izrael je imao slične ambicije

 “Ne vjerujem da je bijeg od vojnog neuspjeha, još je uvijek rano govoriti u uspjehu ili neuspjehu. Izrael jeste određene ciljeve koje je prethodno zacrtao postigao. Međutim, i Hamas i dalje pruža otpor. Ako izolujemo da je više palestinskih civila poginulo, čisto vojno gledano, situacija je neriješena. Vjerujem da će rat potrajati duže. Što se tiče ratnih ciljeva Izraela, mislim da je od početka, čak i prije ove invazije na Pojas Gaze Izrael je imao slične ambicije u Gazi.

Već dugi niz godina Izrael pokušava na neki način da, osim što hoće da pacifizira Hamas u Pojasu Gaze, takođe želi da Zapadnu obalu i Pojaz Gaze anektira kao dio Izraela. Cionistička ambicija Izraela ima za cilj da anektira cjelokupnu Gazu i to je jedan od razloga zašto su se oni ponašali tako bahato, te ignorirali međunarodno pravo palestinske države da egzistira na način da su im naseljavali ilegalno, da su jevejskim naseljenicima otimali Pelstinicima teritoriju. Mislim da je ovo bio dugi niz godina jedan od vojnih ciljeva Izraela da na ovaj način, korak po korak anektira Pojas Gaze. Vjerovatno neće moći u cijelosti cijelu Gazu, mislim da će podijeliti neke zone, te zonu po zonu polako da anektira kao teritorij Izraela što ćedefinitivno prouzrokovati veliki broj iseljavanja iz Pojasa Gaze”, kaže Muhasilović.

Južnoafrička Republika je krajem decembra podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, tražeći od suda da naloži privremene mjere.

Foto: Reuters

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je počelo saslušanje po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela. Južna Afrika u podnesku na 84 stranice optužuje Izrael za djela i propuste genocidnog karaktera. Naš sagovornik ne očekuje puno od ove apelacije.

“Mislim da to neće ništa bitno promijeniti. Zemlje koje su potpisale tu apelaciju Južnoafričke republike su najčešće arapske zemlje ili zemlje sa muslimanskom većinom. Osim muslimanskih zemalja, tu je Venecuela, i još dvije zemlje. Riječ je o zemljama koje tradicionalno imaju simpatije prema palestinskom pitanju, i zemlje koje na neki način ne stoje dobro u svojim odnosima sa kolektivnim Zapadom. Nema tu nijedna ozbiljnija zemlja koja bi mogla natjerati Izrael da bilo šta učini, da prekine ubijanje civila. Lično mislim da to neće spriječiti Izrael da se ponaša na način na koji se ponaša kakav god bio ishod te apelacije”, dodao je.

 Ključne poruke sa prvog ročišta

Pred Međunarodnim sudom u Hagu održano je prvo ročište po južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela. Južnoafrička Republika optužila je Izrael da krši konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. ubijanjem i protjerivanjem Palestinaca.

Izraelske zvaničnike optužuju za izjave genocidnog karaktera i dehumanizaciju Palestinaca, prenosi Al Jazeera.

Više od 23.000 Palestinaca ubijeno je od 7. oktobra, među njima – polovina su djeca. Iz UN-a kažu da je u Gazi nemoguće živjeti.

Advokatica JAR-a Adila Hassim kaže da je masovno ubijanje Palestinaca u Gazi genocid. Advokat Tembeka Ngcukaitobi kaže da je iz izjava izraelskih zvaničnika vidljiva genocidna namjera.

Ministar pravde JAR-a rekao je da Izrael odmah mora da zaustavi napade na okupirani Pojas.

JAR je od Suda zatražio da hitno donese privremene mjere i naredi prestanak napada na Pojas Gaze.

Ništa konkretno SAD i Bidenova vlada nije uradila da sankcioniše Izrael

Prema izraelskim medijima, ovosedmični sastanak između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena bio je "napet". Blinken je kazao kako je broj civila koji svakodnevno ginu u borbama u Pojasu Gaze prevelik, te da SAD odbacuju bilo kakvo razmatranje preseljenja Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Foto: Twitter

Ovo je bila Blinkenova četvrta posjeta Bliskom istoku od izbijanja rata 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo napad na južni Izrael u kojem je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno 1.139 ljudi.

“Još od početka sukoba SAD vrše pritisak na Izrael ne da u potpunosti obustavi svoje operacije, već da bude pažljiviji po pitanju civila. Ništa konkretno SAD i Bidenova vlada nije uradila da sankcioniše Izrael”, kaže Muhasilović, te dodaje:

“Generalno gledajući, Izrael ima nešto lošije odnose sa demokratama, nego što ima sa republikancima. Vidimo da su čak i demokrate i njihovo negodovanje određenih izraelskih politika nije otišlo dalje od verbalne kritike. Tako da ne bih to za ozbiljno uzimao. SAD su postale uključena strana u ovaj sukob onog momenta kada su prakirali svoj nosač aviona ispred Pojasa Gaze i spriječili bilo kakav pokušaj da se palestinskim civilima pomogne. Ako SAD imaju stvarno iskrenu namjeru oni imaju kapaciteta da spriječe Izrael da vrši genocid koji vrši. Osim retorike  koju oni moraju da ponavljaju radi ugleda i reputacije u svijetu. Oni ništa konkretno ne rade da spriječe izraelski zločin nad Palestincima.”

Premijer Španije Pedro Sanchez pozvao je u srijedu zapadne zemlje da "jednom za svagda" priznaju državu Palestinu. "I dok taj dan ne dođe, moramo jasno i sa strašću reći da palestinsko stanovništvo ne može plaćati za terorističke akte Hamasa", rekao je Sanchez na Osmoj konferenciji ambasadora u Madridu.

Zapad je suodgovoran za genocid koji se trenutno dešava nad Palestincima, rekao je naš sagovornik na jednom predavanju u Sarajevu krajem prošle godine.

“Španija, naročito mediteranske zemlje, južnoevropske sa katoličkom većinom imaju nešto ambivalentniji stav prema cijelom pitanju. S druge strane, anglosaksonske zemlje, Britanija, SAD, pa i Njemačka bezkompromisno podržavaju politiku Izraela. Bitno je ko se pita na kolektivnom Zapadu. To su, uglavnom, SAD, Francuska, Britanija i Njemačka. Četiri najdominantnije zemlje, naročito Sjedinjene Američke Države, imaju manje/više stav da bezkompromisno podržavaju Izrael i njegove operacije u Pojasu Gaze. Zapad i jeste suodgovoran jer ima kapacitete da spriječi Izrael da radi ovo što radi. Šta više, dugi niz decenija su žmirili na ignoriranje tzv. dvodržavnog rješenja koje su nakon 93. godine dogovorile dvije strane. Zapad je ignorirao ponašanje Izraela, a Izrael je godinama naseljevao ilegalno jevrejske naseljenike na Pojas Gaze što je napravilo to dvodržavno rješenje nemogućim. Licemjerni stav i politika, i suviše blag stav prema izraelskim zločinima koletivni Zapad je na neki način učinilo saučesnicima ovog genocida koji se trenutno na terenu sprovodi”, zaključio je Muhasilović.

Razgovarala: Sanela GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...