JEZIV GOVOR NETANYAHUA: "Gaza više nikad neće biti prijetnja, ne stajemo sve dok..."

Ova međunarodna kampanja omalovažavanja neće oslabiti ni našu ruku ni našu odlučnost da se borimo do kraja, tvrdi izraelski premijer

  • Svijet

  • 14. Jan. 2024  

  • 0

Nastavljamo rat do kraja - do potpune pobjede, dok ne postignemo sve naše ciljeve: eliminaciju Hamasa, vraćanje svih naših zarobljenika i osiguranja da Gaza nikada više neće predstavljati prijetnju Izraelu, poručio je sinoć povodom 100 dana od napada Hamasa na Izrael i početka izraelskog neprestanog bombarodvanja Gaze premijer Benjamin Netanyahu.

"Vratit ćemo sigurnost i na jug i na sjever. Niko nas neće zaustaviti – ni Hag, ni osovina zla i niko drugi. Licemjerni napad u Hagu na državu Jevreja koja je nastala iz pepela Holokausta, po nalogu onih koji su došli da izvrše još jedan holokaust protiv Jevreja", moralna je niska tačka u istoriji naroda, smatra Netanyahu.

Tvrdi i to da su u "tunelima za ubistva" u Gazi izraelske snage pronašle kopije Hitlerovog Mein Kampfa.

"U jednom domu u Gazi pronašli su dječiji tablet sa slikom Hitlera kao screensaver-om. Njemački kancelar Scholz nije uzalud, nakon što je vidio zločine masakra 7. oktobra, rekao: "Hamas su novi nacisti". Jučer sam razgovarao sa njim i zahvalio sam mu na spremnosti Njemačke da pošalje delegaciju u Hag kako bi pomogla u opovrgavanju ove odvratne laži. Ali vidite dubinu apsurda i licemjerja: pristalice novih nacista usuđuju se optužiti nas za genocid. Koga podržavaju? Ubice, silovatelje, oni koji obezglavljuju i oni koji spaljuju bebe?! Kakva drskost. Kakva sramota", izjavio je on.

Dodao je i to država Izrael, IDF i sigurnosne službe ove države vode "moralan i pravedan rat koji je bez premca, protiv hamasovih čudovišta, novih nacista".

"Ova međunarodna kampanja omalovažavanja neće oslabiti ni našu ruku ni našu odlučnost da se borimo do kraja. Neće se ponoviti ono što se dogodilo 7. oktobra. Ovo je naša misija. To je naša obaveza", poručio je.

Najavio je i kako će se "puno više" novca ulagati u sigurnost.

"Građani Izraela, mi smo na putu pobjede. Nećemo stati dok ne ostvarimo pobjedu. Znam da ima onih koji sumnjaju u to – nisam među njima. Čujem vaš poziv i znam da ni vi, građani Izraela, niste među njima. Zajedno to radimo do kraja. Vjerujem u naš narod, u naše vojnike i komandante i vjerujem da nakon masakra 7. oktobra nećemo praviti kompromise ni u čemu manjem od potpune pobjede, tvrdi Netanyahu.

Spomenuo je i susret sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom te da mu se tom prilikom zahvalio na pomoći i naglasio:

"U ovaj rat smo krenuli nakon što smo masakrirani. Ne stajemo. Nastavljamo sve dok ne eliminišemo Hamas i vratimo naše zarobljenike. Rekao sam mu još nešto: Ovo nije samo naš rat – to je i vaš rat. Ovo je rat sinova svjetlosti protiv sinova tame. Ovo je rat protiv osovine zla koju vodi Iran i njegova tri zastupnika: Hezbolah, Hamas i Huti. Ne zaboravljam, ni na trenutak, da pored rata u Gazi, pored povratka naših zarobljenika i povratka stanovnika svojim kućama i na sjeveru i na jugu, mi imaju još jednu, stalnu, egzistencijalnu misiju – spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje. Ovo je moja misija. Ovo je naša misija. Ovo mora biti i vaša najviša misija", poručio je Benjamin Netanyahu.

Inače, najmanje 23.968 Palestinaca je ubijeno, a 60.582 povrijeđeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravlja u Gazi. S druge strane izraelske vlasti tvrde 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...