KASIM TRNKA ZA "SB" POJASNIO: "1. mart ima puni legalitet, dok je 9. januar neosnovan i neustavan"

Kontaktirali smo Kasima Trnku, profesora emeritusa Ustavnog prava, koji je od 1991. godine, u svojstvu eksperta za Ustavno pravo, bio angažovan u procesu državnog osamostaljivanja BiH i u cjelokupnom mirovnom procesu za BiH, uključujući i zaključivanje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, kao i njihovu implementaciju. 

  • Vijesti

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 8

Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila je na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini” izjednačavajući u njemu 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar - neustavni datum za obilježavanje "dana RS-a".

Njen tekst mediji u manjem bh. entitetu dočekali su sa oduševljenjem, dok su joj bh. državnici dali do znanja da griješi. Nižu se reakcije Milana Dunovića, Mire Lazovića...

Kontaktirali smo Kasima Trnku, profesora emeritusa Ustavnog prava, koji je od 1991. godine, u svojstvu eksperta za Ustavno pravo, bio angažovan u procesu državnog osamostaljivanja BiH i u cjelokupnom mirovnom procesu za BiH, uključujući i zaključivanje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, kao i njihovu implementaciju. 

"Iznenađuje me da osoba visokih kvalifikacija ne pravi razliku između toga da je proglašenje 9. januara učinila jednonacionalna, paradržavna skupština, bez ikakvog međunarodnog nadgledanja za razliku od proglašavanja rezultata referenduma i čak i provođenja referenduma koji je realizovan u skladu sa međunarodnim ustavom, pod kontrolom i na osnovu čega su praktično sve zemlje u svijetu priznale Republiku Bosnu i Hercegovinu. Zar se to dvoje može upoređivati? Možda laiku inekako, ali osoba za koju se pretpostavlja da zna činjenice, da može doći do takvog zaključka, zaista je vrlo čudno", pojasnio je Trnka za "SB".

Trnka navodi da je u ovom slučaju važno govoriti o pravnoj utemeljenosti jednog i drugog datuma.

"Potpuno su neuporedivni ustavno-pravni, međunarodno-pravni aspekti, proglašenja tzv. srpske RBiH i referenduma o suverenosti i nezavisnosti BiH na kojeg su pozvani svi građani uključujući i pripadnike srpskog naroda, kojeg se jedan broj odazvao. Referendum nije bio na nacionalnoj nego na građanskoj osnovi", podsjeća Trnka.

"Svi su mogli da se pojave na referendumu. I kasnije samo međunarodno priznanje to potvrđuje, kao i međunarodni posmatrači koji su nadgledali referendum. Dakle 1. mart ima puni legalitet za razliku od onog proglašenja 9. januara koji je apsolutno neosnovan i protuustavan", jasan je Trnka.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...