VELIKI NEUSPJEH KOALICIJSKE VLADE PEDRA SANCHEZA: Španski parlament odbio zakon o amnestiji katalonskih separatista

Zakon koji izaziva goleme podjele, a koji je predložila Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), bio je uvjet potpore tvrdokornih katalonskih separatista premijerovoj vladajućoj koaliciji, koja ovisi o većem broju manjih stranaka. 

  • Evropa

  • 30. Jan. 2024  

  • 0

Španska koalicijska vlada pod vodstvom premijera Pedra Sancheza doživjela je veliki neuspjeh nakon što donji dom parlamenta nije usvojio kontroverzni zakon kojim bi se amnestiralo katalonske separatiste, piše DW.

Zakon koji izaziva goleme podjele, a koji je predložila Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), bio je uvjet potpore tvrdokornih katalonskih separatista premijerovoj vladajućoj koaliciji, koja ovisi o većem broju manjih stranaka. 

Predloženi zakon blokirao bi pravni postupak protiv stotina katalonskih aktivista koji su pod istragom zbog uloge u pokušaju proglašenja neovisne katalonske države 2017., prije svega protiv separatističkog vođe u egzilu Carlesa Puigdemonta .

Prijedlog zakona sada će biti vraćen na raspravu u parlamentarnu komisiju i na kraju bi mogao biti vraćen na ponovno glasovanje u donjem domu.

Katalonci odbili zakon

Zakon je dobio podršku stranaka ljevice, kao i regionalnih baskijskih stranaka.

Međutim, Puigdemontova stranka, Junts per Catalunya (JxCat), "Zajedno za Kataloniju", povukla je svoju potporu prijedlogu zakona.

Separatistička stranka je rekla da prijedlog zakona ne osigurava jamstva da će se iz nacrta zakona ukloniti sve iznimke povezane s terorizmom, budući da su neki od njezinih političara trenutno pod istragom sudova zbog navodnih zločina povezanih s terorizmom.

"Ovaj je tekst dobra polazna točka, ali ima rupa koje španjolski pravosudni sustav pun predrasuda može iskoristiti da učini  amnestiju nemogućom", rekla je zastupnica JxCata Miriam Nogueras u parlamentu. 

Moguć pad vlade, protesti u Madridu

Sanchez je već rekao da bez potpore Katalonaca ne bi mogao formirati vladu te da bi u suprotnom desničarski populisti mogli doći na vlast nakon što su osvojili najviše mjesta na izborima 2023. Ovakav rezultat glasanja u parlamentu mogao bi narušiti ionaku krhku stabilnost vladajuće koalicije, a neki analitičari ne isključuju ni mogućnost pada vlade, piše Bloomberg.

Deseci hiljada ljudi protestovali su u nedjelju u Madridu pozivajući vladu da odustane od uvođenja zakona. 

Puigdemont i pitanje katalonske neovisnosti neprihvatljivi su za mnoge Španjolce, a prijedlog zakona o amnestiji razbjesnio je konzervativne i krajnje desne oporbene stranke, koje po istraživanjima uživaju podršku otprilike polovine španskih birača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...