RUSKO ORUŽJE STIŽE U UKRAJINU: Marija Zaharova pobjesnila -"Bili ste nepromišljeni..."

Poručuju da vjeruju da svejedno imaju pravo to učiniti.

  • Svijet

  • 02. Feb. 2024  02. Feb. 2024

  • 3

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je osudilo odluku Ekvadora da preda vojnu opremu ruske proizvodnje Sjedinjenim Državama, a koje će završiti u Ukrajini, kao "nepromišljeno" kršenje ugovora, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ekvadorska vlada rekla je prošlog mjeseca da će prihvatiti ponudu Washingtona da zamijeni ono što je nazvala "ukrajinskim i ruskim starim željezom" za naprednu američku opremu vrijednu 200 miliona dolara.

Sjedinjene Države su saopćile da će oružje koje dobiva iz Ekvadora biti poslano u Ukrajinu kako bi ta zemlja ojačala svoje snage na bojnom polju protiv Rusije. NEXTA je sredinom januara objavila kako Ekvadorci posjeduju helikoptere Mi-171E i lako-prijenosne protuzračne sisteme Igla.

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je za RIA-u da je odluka Ekvadora donesena pod pritiskom vanjskih sila. "Tako nepromišljenu odluku ekvadorska strana donijela je pod ozbiljnim pritiskom vanjskih strana", rekla je.

"Naši partneri dobro su upoznati s odredbama ugovora, koji uključuju obavezu korištenja isporučene opreme u navedene svrhe i njezino neustupanje trećoj strani bez pribavljanja suglasnosti ruske strane", dodala je.

Vlasti u Ekvadoru rekle su da je Moskva protiv tog poteza, ali da vjeruju da svejedno imaju pravo to učiniti.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...