Gastro
DANAS ZABORAVITE NA PEKARU I SAMOPOSLUGU: Napravite savršeno mekani hljeb po ovom vrlo jednostavnom receptu...
31. Jan. 20210
Za pripremu će vam biti potrebna svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, sol i voda.
Gastro
04. Feb. 2024
0
Domaći hljeb nije tako teško napraviti kao što vam se čini. Ne morate ga čak ni mijesiti. Za pripremu će vam biti potrebna svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, sol i voda.
Najteži dio u cijelom postupku jest – čekanje da se tijesto digne, ali i da se hljeb ohladi prije nego što ga možete narezati na kriške i uživati u okusu.
Imajte na umu da će vam u pripremi ovog recepta biti potreban lonac od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena.
Sastojci za hljeb:
Priprema hljeba:
Pomiješajte u velikoj zdjeli suhe sastojke: brašno, morsku sol i instant-kvasac. Ulijte toplu vodu u brašno i kuhačom miješajte sastojke dok ih ne povežete. Tijesto će biti vrlo mokro i mlitavo. Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.
Kada istekne to vrijeme, zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni zajedno s poklopljenom posudom od lijevanog željeza stavljenom unutra.
Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na nekoliko mjesta.
Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu od lijevanog željeza i stavite peći u rernu poklopljeno 35 minuta.
Otklopite poklopac i pecite hljeb još 10-ak minuta da korica dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pustite da se hljeb ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta prije nego što u njega zarežete. Napravite sendvič ili ga poslužite kao prilog jelu. Prijatno!
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 4h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 4h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 15h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.