ZINETA AVDIĆ, HRABRA KUHARICA IZ RATNE KUHINJE: Recept za ledene kocke iz Sarajeva pod opsadom (VIDEO)

Zineta je, poput mnogih drugih, bila svjedok teških vremena, kada je preživljavanje u Sarajevu bilo ugroženo, a hrane nije bilo dovoljno. Ipak, zahvaljujući donacijama koje su pristizale sa svih strana svijeta, Klinički centar je uspijevao osigurati dovoljno hrane za sve smještene u ovoj važnoj zdravstvenoj ustanovi. Periodi su se mijenjali, s trenucima obilja i trenucima […]

  • Gastro

  • 07. Feb. 2024  

  • 0

Kuharica Kliničkog centra u Sarajevu Zineta Avdić, zajedno s kolegama, postala je simbol hrabrosti i zajedništva kroz kuhinjske napore tokom najtežih trenutaka u Sarajevu. Njena priča podsjeća nas na snagu zajedništva i kreativnosti, čak i u najizazovnijim uvjetima.

Zineta je, poput mnogih drugih, bila svjedok teških vremena, kada je preživljavanje u Sarajevu bilo ugroženo, a hrane nije bilo dovoljno. Ipak, zahvaljujući donacijama koje su pristizale sa svih strana svijeta, Klinički centar je uspijevao osigurati dovoljno hrane za sve smještene u ovoj važnoj zdravstvenoj ustanovi.

Periodi su se mijenjali, s trenucima obilja i trenucima kada su gotovo ništa nisu imali za skuhati. Ali, kako Zineta ističe, borba nije bila samo fizička, već i kulinarstvo je bilo sredstvo otpora. U ratu su se pravila lijepa, slatka jela, često mirisala na bosanskim trpezama. Za razliku od današnjih modernih priprema deserti su imali poseban šarm. Jedan od takvih klasika bili su slatkiši poput ledenih kocki, koji su tada bili savršena poslastica i pripremani na drugačiji način nego danas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...