PIŠI PROPALO: Trojka, Čović i Dodik bez reformi, ali sa zahtjevima Europskoj uniji...

No, dok su na zahtjevima žustri, sebi daju oduška i novi rok od sedam dana za komisijsko usaglašavanje reformskih zakona.

  • Politika

  • 09. Feb. 2024  

  • 1

Može li Evropa - ali po našoj mjeri? Nisu bh. političari još napravili korak naprijed ka rješavanju paketa 1+3, ali su zato postavili svoje uslove. Traže konkretan datum kao motiv za ispunjavanje obaveza, koje bi i bez evropskog puta trebali ispuniti. Za budućnost države i dobrobit građana. No, dok su na zahtjevima žustri, sebi daju oduška i novi rok od sedam dana za komisijsko usaglašavanje reformskih zakona.

Uslovi evropske komisije davno su precizirani. U međuvremenu, ljestvica je spuštena. Od prvobitno definiranih 14 prioriteta usvojeno je pet, a sada na snazi dobitna formula 1+3. Ali ako je ispune. Mart - mjesec odluke je odavno definisan ključnim za evropski put. Misija je jasna: pristupanje otvaranju pregovora sa EU. Put olakšan, ali za bh. lidere i dalje trnovit. Umjesto polaganja računa, lideri državne koalicije uputili su zahtjev onima koji određuju pravila igre - evropskim zvaničnicima.

“Molim vas, dajte nam datum. Ako nema datuma, onda se EU igrala i igra s nama”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Drzak ili hrabar potez rukovodilaca evropske sudbine Bosne i Hercegovine? Uslovljavaju Evropsku komisiju, dok evropske uslove i postavljenu zadaću teško ispunjavaju. Posljednji sastanak iznjedrio je tek razgovor i najavu za novi. Dok je sudbina reformskih zakona neizvjesna, uslov je egzaktan.

“Da jasno znamo isto tako i s naše strane, ako sve završimo, čini se da možemo imati precizan termin, datum otpočinjanja pregovora”, naveo je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Insistirati na tome ako dođe do otvaranja pregovora da odmah dobijemo i datum”, dodao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Razumljiv je zahtjev lidera, ali u najmanju ruku neobičan. Oni koji su u decembru pali na ispitu sada uslovljavaju Evropu licitiranjem datuma. Pri tom nisu uopšte sigurni da će martovsku zadaću ispuniti.

Uoči Brisela na bh. političkoj sceni diplomatska ofanziva. Podrška država članica nedovsmislena, a računica je jasna. Uslove mogu iznijeti, ali zadatke moraju završiti. U roku.

“Svaka država u procesu pregovora je jednakovrijedna strana. Ako jedna strana postavi neki uslov to bi se trebalo izvršiti. Ja ne mogu prejudicirati tačan datum”, poručila je Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije.

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine zeleno svjetlo Evropskom putu Bosne i Hercegovine. Usvojena odluka za otvaranje pregovora s Frontexom. Članovi Predsjedništva svoj posao su obavili. Intenziviranjem razgovora lidera su zadovoljni. Čeka se i konačno usvajanje zakona.

“Nakon sastanka koji je održan u Sarajevu mogu reći da sam zadovoljan šta sam čuo. Da bih bio potpuno zadovoljan, nedostaje ovaj dio realizacije, ali iskreno optimista sam”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (DF).

No, treba biti pošten. Za razliku od prethodnih godina, malim, ali sigurnijim koracima bliži smo vratima EU. A iza vrata nikad povoljniji uslovi i privilegije za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, sezona rasprodaje aktuelna je samo do marta.

“To vam je kao kad na kraju sezone dućani otvore asortiman svoje robe po diskontnim cijenama i onda kad vide da ni to ne ide, onda daju dodatni popust”, kaže za FTV je politički analitičar Ranko Mavrak.

A veći popust državna koalcija nije mogla dobiti. Na listi još samo tri Zakona - o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o sudovima, te Zakon o sprečavanju pranja novca i naravno Frontex. U narednih sedam dana četiri prioriteta za evropski put pred domaćinom Čovićem i partnerima. Ali i stari izazov. Usaglašavanje stavova, upravo lidera koji bi da dobiju tačan datum za otvaraje pregovora, a u međuvremenu troše vrijeme na rasprave o izmjenama Izbornog zakona koje nisu među prioritetima za mart.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...