HRSKAV I UKUSAN: Ovo je cigara-burek, brže se pravi od klasičnog, a zbog njega nećete ni imati potrebu...

(...) paliti rernu.

  • Gastro

  • 11. Feb. 2024  11. Feb. 2024

  • 0

Burek može biti motani, može biti u trokutu, a može biti još puno toga. U Turskoj, koja mu je, kako mnogi tvrde, domovina, vrsta bureka imate koliko hoćete, a jedna od tih vrsta naziva se sigara-böreği ili sigara-borek odnosno cigara-burek ili cigar-burek, ovisno o prevodu.

Ova se vrsta razlikuje od ostalih po svom karakterističnom duguljastom obliku koji podsjeća na cigarete, ali i po načinu pečenja: umjesto da se peče u rerni, prži se u vrelom ulju.

Sastojci:

500 g kora za pite

500 g faširanog mesa

1 luk

1 bjelance

1 kašika maslinovog ulja

so i biber

ulje za prženje

Priprema:

1. Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte mu faširano meso, posolite i pobiberite pa dinstajte dok meso ne uhvati boju. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.

2. Otvorite pakovanje kora pa ih sve zajedno dijagonalno prerežite tako da dobijete dvije hrpe trokutasto rezanog tijesta.

3. Svakoj kori na širi dio stavite kašiku mesnog nadjeva pa joj preklopite bočne krajeve i zamotajte je u usku roladu. Kraj tijesta umočite u razmućeno bjelance kako bi se bolje zalijepio.

4. Ponavljajte dok sve sastojke ne potrošite pa pržite cigar bureke u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na kuhinjski papir i pustite da se upije suvišna masnoća.

5. Možete ga grickati samog ili ga poslužiti uz umak od jogurta, bijelog luka i začinskog bilja. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...