Ekonomija
SLOBODNO PAKUJTE KOFERE: Ovdje konobari uzimaju i do 4.000 eura samo od bakšiša
Prije 20 min0
(...) paliti rernu.
Gastro
11. Feb. 2024 11. Feb. 2024
0
Burek može biti motani, može biti u trokutu, a može biti još puno toga. U Turskoj, koja mu je, kako mnogi tvrde, domovina, vrsta bureka imate koliko hoćete, a jedna od tih vrsta naziva se sigara-böreği ili sigara-borek odnosno cigara-burek ili cigar-burek, ovisno o prevodu.
Ova se vrsta razlikuje od ostalih po svom karakterističnom duguljastom obliku koji podsjeća na cigarete, ali i po načinu pečenja: umjesto da se peče u rerni, prži se u vrelom ulju.
Sastojci:
500 g kora za pite
500 g faširanog mesa
1 luk
1 bjelance
1 kašika maslinovog ulja
so i biber
ulje za prženje
Priprema:
1. Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte mu faširano meso, posolite i pobiberite pa dinstajte dok meso ne uhvati boju. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
2. Otvorite pakovanje kora pa ih sve zajedno dijagonalno prerežite tako da dobijete dvije hrpe trokutasto rezanog tijesta.
3. Svakoj kori na širi dio stavite kašiku mesnog nadjeva pa joj preklopite bočne krajeve i zamotajte je u usku roladu. Kraj tijesta umočite u razmućeno bjelance kako bi se bolje zalijepio.
4. Ponavljajte dok sve sastojke ne potrošite pa pržite cigar bureke u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na kuhinjski papir i pustite da se upije suvišna masnoća.
5. Možete ga grickati samog ili ga poslužiti uz umak od jogurta, bijelog luka i začinskog bilja.
Prijatno!:)
Ekonomija
SLOBODNO PAKUJTE KOFERE: Ovdje konobari uzimaju i do 4.000 eura samo od bakšiša
Prije 20 min0
Mini market
"PRLIĆ" RADMAN NA RUBU NORMALNOG: "Dobili smo podršku Izraela za promjenom izbornog zakona u BiH"
Prije 26 min0
Evropa
VELIKI POŽAR U PARIZU: U gašenju učestvuje šezdeset vatrogasnih vozila, požar izbio na... (VIDEO)
Prije 30 min0
Auto
AUTO-INDUSTRIJA NA IVICI SLOMA: Ovom gigantu proizvodnja pala za trećinu
Prije 33 min0
Gastro
JELO FAMOZNIH BOJA: Ako trebate nešto brzo, jednostavno i ukusno napravite spicy tjesteninu baš na ovaj način
13. Jul. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.