ŽESTOK ODGOVOR IZ EVROPE: "Neće NATO zavisiti od hirova američkog predsjednika!"

​Upitan da odgovori na Trumpove komentare, Borrell je rekao da NATO ne može biti a la carte vojni savez... ovisno o hirovima predsjednika SAD-a, prenosi Reuters.

  • Svijet

  • 12. Feb. 2024  

  • 0

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell reagovao je na izjavu Trumpa te je kazao da NATO ne može biti "a la carte" vojni savez koji zavisi od hirova američkog predsjednika. 

Bivši američki predsjednik Trump sugerirao je da Sjedinjene Američke Države možda neće zaštititi NATO saveznike koji ne troše dovoljno na vlastitu odbranu od potencijalne ruske invazije.

​Upitan da odgovori na Trumpove komentare, Borrell je rekao da NATO ne može biti a la carte vojni savez... ovisno o hirovima predsjednika SAD-a, prenosi Reuters.

Podsjećamo, na izjavu Trumpa je ranije reagovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je oštro kritizirao izjavu Trumpa te je naglasio kako se rizik sa ovakvim izjavama povećava.

"Ovakve izjave potkopavaju našu cjelokupnu sigurnost. Svaka sugestija da se saveznici neće braniti potkopava našu sigurnost, uključujući i onu Sjedinjenih Američkih Država. Izjave ovakvog tipa dovode američke i evropske vojnike i povećan rizik", poručio je Stoltenberg.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...