HRVATSKI HISTORIČAR TVRTKO JAKOVINA: "Trump je sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji, sa željom da se..."

“Mladi možda neće glasati za Trumpa, ali možda neće ni izaći na izbore, zbog Bidenove dobi i vanjskopolitičkih odluka, u ovom slučaju oko Gaze..."

  • Svijet

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

Amerika bira predsjednika početkom novembra, a mnogi koji su Donaldu Trumpu prognozirali kraj političke karijere zbog niza sudskih procesa – debelo su se prevarili.

O političkoj situaciji u SAD-u za N1 govorio je historičar Tvrtko Jakovina.

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tokom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika jedne “velike zemlje”, koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovno nas napadne Rusija – hoćete li nas zaštititi?”

Trump je, prenoseći vlastite riječi, odgovorio da ga ne bi zaštitio jer nije platio.

Trumpova izjava ne čudi

Postavlja se pitanje misli li Trump ozbiljno.

“Jednim dijelom bih rekao da misli. S druge strane, ne govori baš ideje koje nisu postojale još od formiranja saveza koji će u travnju ove godine napuniti 75 godina”, kazao je Jakovina, a zatim dodao:

“Već početkom 60-ih godina, od izgradnje Berlinskog zida se postavljalo pitanje hoće li se taj incident u glavnom gradu bivše poražene sile pretvoriti u svjetski sukob koji će rezultirati nuklearnim ratom između SSSR-a i SAD-a. Pitanje je li vrijedno ulaziti u takav sukob je bilo na stolu. Te ideje su postojale i možemo se složiti da je i sada sasvim normalno preispitivati je li to vrijedno.”

Jakovina je govorio i o međuovisnosti i bliskim odnosima između SAD-a i NATO-a:

“SAD-a još uvijek ima bez NATO-a, međutim NATO je bio proizvod SAD-a. Ono što djeluje čak pomalo žalosno je to što je NATO ostvarivao korist za SAD i bio je mehanizam kroz kojeg su se Sjedinjene Države mogle ostvariti, često na korist mnogih drugih. To je bio taj benevolent self-interest. Vidjeli smo zbog čega ulažemo, ali smo puno više dobivali zauzvrat.”

“Republikanska stranka se promijenila…”

Upitan je li izbor Trump ili Biden switch koji će odlučiti idemo li u ovom ili onom smjeru, odgovorio je:

“Bojim se da bi mogao biti. Trump je sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji, sa željom da se neki računi naplate, a i bolje je pripremljen što se tiče ekipe koja s njim ulazi u Bijelu kuću. Nećemo imati više nespretnu administraciju onog koji mijenja iz dana u dan važne funkcionere.”

“Trump je imao sreću sa svojim mandatom što se tiče Vrhovnog suda, ali i njegovi sve bolji rezultati na predizborima u Republikanskoj stranci otežavaju situaciju za pravne eksperte koji će puno teže i s puno više pritiska javnosti donositi neke odluke”, smatra Jakovina.

“On je zatražio da se njegova uloga u napadu na Kongres makne ili da eventualno bez jasnog pravorijeka ili ideje suda dočeka početak izbora kako bi to maknuo u stranu”, dodao je.

Međutim, Jakovina naglašava kako je ovo samo ojačalo republikansku bazu:

“Republikanska stranka, što je on prepoznao bolje nego drugi, se u međuvremenu promijenila, a onda je on ubrzao promjene koje su ju pretvorile u jednu isključivu stranku kojoj odgovara ovakav tip kandidata i ovakav tip retorike.”

Biden – najpodcjenjeniji predsjednik?

Osvrnuo se na mandat predsjednika Bidena:

“Tip grešaka s krivim imenovanjima je bio karakterističan i za mladog senatora Bidena 70-ih godina. On nažalost djeluje starije i fragilnije nego što očito jest, ali njegova postignuća na ekonomskom planu u unutrašnjoj politici su bolja nego što je prezentirano. Cijena benzina je objektivno niža nego što je bila u Trumpovo vrijeme i puno više je radnih mjesta otvoreno. Međutim, imao je i neke nesreće koje se događaju kad ste na funkciji i na koje se ne može utjecati.”

“Mladi možda neće glasati za Trumpa, ali možda neće ni izaći na izbore, zbog Bidenove dobi i vanjskopolitičkih odluka, u ovom slučaju oko Gaze. To je jedan element koji je počeo dijeliti američko društvo. To su politike na koje dijelom nije mogao utjecati”, smatra Jakovina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...