BUDITE OPREZNI: Ovo su najčešći simptomi koji upućuju na rak pluća…

Osim dugotrajnog kašlja mogu se javiti ovi simptomi:

  • Zdravlje

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 0

Rak pluća obično se dijagnosticira između 55. i 65. godine života. Pušenje je glavni faktor rizika, a povećani rizik povezan je s većim brojem popušenih cigareta dnevno te ranim početkom pušenja. Nadalje, pokazano je da izloženost pasivnom pušenju također doprinosi povećanju rizika. Osim pušenja, visoke razine zagađenja zraka, izloženost radijaciji i kontakt s azbestom mogu dodatno povećati rizik. Profesije koje uključuju izloženost hemikalijama ili dimu, poput kuhara i hemičara, također su povezane s većim rizikom od obolijevanja od raka pluća.

Rak pluća je bolest čiji se simptomi teško prepoznaju u najranijoj fazi jer ih gotovo ni nema. Kada se jave simptomi onda je rak, nažalost već u uznapredovaloj fazi. No, ono što predstavlja veliki problem jest činjenica da je čak 90% pacijenata koji se suočavaju s ovim simptomima pušači ili bivši pušači Stoga, ljudi koji puše često smatraju da je kašalj normalna pojava. No, važno je obratiti pažnju na trajanje kašlja.

Kada neko kašlje duže od četiri ili šest sedmica trebao bi se javiti svom liječniku da ga pregleda i vidi o čemu se radi, napraviti RTG pluća.


Osim kašlja, kada se jave simptomi poput bolova i iskašljavanja krvi, tada se svi jave doktoru, trebali bi obratiti pažnju na simptome poput kratkog daha i ne zanemariti ih.

Osim dugotrajnog kašlja mogu se javiti ovi simptomi:

- Iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak

- Bol u prsima

- Umor i gubitak energije

- Gubitak težine

- Nedostatak daha ili piskanje

- Promuklost

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...