NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Jedna stvar vjerovatno je povezana s alarmantnim porastom raka pluća kod nepušača…

Svako s plućima može razviti rak pluća.

  • Zdravlje

  • 13. Apr. 2024  

  • 0

Rak pluća, koji se obično povezuje s pušenjem, sada pogađa 15-20 posto pojedinaca koji nikada nisu pušili, najčešće one u 40-im i 50-im godinama života, pokazalo je novo istraživanje.

Prema američkim medicinskim stručnjacima, porast slučajeva raka pluća kod nepušača vjerovatno je povezan s produženom izloženošću plinu radonu, bezbojnoj tvari bez mirisa koja se oslobađa prirodnom razgradnjom radioaktivnih materijala pod zemljom. Taj plin može prodrijeti u zgrade, akumulirati se u domovima i plućima bez detekcije, osim ako se ne testira na njegovu prisutnost.

Unatoč preporukama Agencije za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) za redovito testiranje radona i mjere ublažavanja, nedavno istraživanje provedeno za Sveobuhvatni centar za rak Univerziteta Ohio (OSUCCC) otkrilo je alarmantne statistike. Sedamdeset pet posto Amerikanaca nije testiralo svoje domove na radon, a više od polovice ne pokazuje zabrinutost zbog izloženosti tom plinu.

Podizanje svjesnosti i prevencije

Dr. David Carbone, direktor OSUCCC – Centra za onkologiju James Thoracic, naglasio je važnost osvještavanja javnosti i djelovanja kako bi se suzbio rizik od izloženosti tom plinu.

Svako s plućima može razviti rak pluća. Trebali bismo biti svjesni i zabrinuti zbog izloženosti radonu jer se smatra da je to jedan od vodećih uzroka raka pluća kod nepušača i postoji nešto što možemo učiniti da smanjimo rizik, naglašava Carbone.

Implementacija sistema za sanaciju radona i poboljšanje ventilacije u domovima ključne su preventivne mjere. Simptomi raka pluća, bez obzira na pušačku povijest, uključuju umor, kašalj, bol u prsima i otežano disanje. Rano otkrivanje testiranjem ključno je za uspješno liječenje.

Dok su testiranja raka pluća usmjerena na visokorizične osobe u dobi od 50 do 80 godina sa značajnom poviješću pušenja, dr. Carbone naglasio je važnost šireg testiranja, posebno za one koji su izloženi pasivnom pušenju, radonu ili profesionalnim opasnostima.

Dr. Carbone zagovarao je zakonodavstvo koje obavezuje testiranje na radon u različitim okruženjima, uključujući škole i radna mjesta, kako bi se ublažili rizici u široj zajednici. Naglasio je kumulativne i odgođene učinke izloženosti radonu, ističući nužnost proaktivnog testiranja radi zaštite od budućih zdravstvenih implikacija.

Današnja neaktivnost mogla bi dovesti do rizika od raka pluća za buduće generacije, s obzirom na to da se učinci izloženosti radonu mogu očitovati desetljećima kasnije, upozorio je dr. Carbone. Pozvao je pojedince da daju prioritet zdravstvenim problemima i potraže liječničku pomoć ako imaju ustrajale navedene simptome, bez obzira na konvencionalne faktore rizika od raka pluća, piše EurekAlert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...