"SB" OBJAVLJUJE DOKUMENTE: Kako je direktor Baltić, samoinicijativno i bez znanja UO, izdao prostor Doma zdravlja KS za reklamne panoe

Abel Baltić ne samo što nije proveo obavezni javni poziv prije sklapanja ugovora sa firmom Plakat Group, već je u cijelom tom procesu “elegantno” zaobišao i Upravni odbor JU Dom zdravlja KS

  • Društvo

  • 15. Feb. 2024  15. Feb. 2024

  • 0

Piše: MAJA RADEVIĆ

U maju 2022. godine JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo koju zastupa generalni direktor te ustanove Abel Baltić zaključila je ugovor sa firmom Plakat Group d.o.o. iz Sarajeva o postavljanju tipiziranih panoa za plakate u čekaonicama centralnih objekata i područnih ambulanti domova zdravlja.

Vrijednost ugovora sa PDV-om na godišnjem nivou iznosi 18.000 KM, odnosno 1.500 KM mjesečno.

Prije zaključivanja ugovora sa firmom Plakat Group, JU Dom zdravlja KS imala je ugovor sa firmom Vita Media d.o.o. Sarajevo za iste usluge – dakle, postavljanje reklamnih panoa u čekaonicama. Vrijednost ovog ugovora iznosila je 76.611,60 KM. No, za razliku od novog ugovora koji je sklopljen sa firmom Plakat Group bez provođenja javnog poziva, firma Vita Media odabrana je na osnovu prethodno objavljenog javnog poziva.

- Ovim ugovorom ugovorne strane utvrđuju vrstu usluga koju će isporučilac obaviti, odnosno naručilac primiti, međusobna prava i obaveze vezane za predmetne usluge, shodno zahtjevima ugovornog organa navedenim u tenderskoj dokumentaciji i zakonskim propisima koji regulišu postupak ugovaranja – navodi se u članu 1. – Osnovne odredbe ugovora sa Vita Mediom.

U julu 2022. godine direktor Doma zdravlja KS Abel Baltić obavještava firmu Vita Media da je njihov ugovor o zakupu istekao te da imaju sedam dana da uklone svoje panoe iz prostorija domova zdravlja.

- S tim u vezi obavještavamo vas da ukoliko u zadatom roku ne uklonite postavljene panoe, Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo će samostalno ukloniti navedeno iz svojh prostorija – napisao je Baltić u zahtjevu Vita Mediji.

Ubrzo je dobio odgovor advokata pomenute firme u kojem iz Vita Medije naglašavaju da oni već dugi niz godina zakupljuju prostor za reklamne panoe u Domu zdravlja te da su očekivali da će i ovog puta biti raspisan javni poziv kako bi se ponovo mogli prijaviti sa svojom ponudom.

- Obzirom da je (klijent – Vita Media) sa predstavnicima Doma zdravlja više puta razgovarao na temu raspisivanja javnog oglasa kojim bi Dom zdravlja za naredni period dao prostor za zakup predmetnih B1 panoa, tokom prošle sedmice g-dina Tarika Kuštrića (direktora VITA MEDIA-e) je kontaktirao izvjesni gospodin Admir koji tvrdi da je njegova “firma” potpisala ugovor sa Domom zdravlja, te time uzela u zakup prostor za predmetne B1 panoe u čekaonicama Doma zdravlja. … Prema informacijama kojima Klijent raspolaže, imamo osnova za sumnju da Dom zdravlja navodni ugovor sa “firmom g-din Admira” nije zaključio u skladu sa pozitivnim pravnim propisima. Prije svega, smatramo da ste Vi, kao generalni direktor, a prema članu 21. Statuta Doma zdravlja bili dužni raspisati javni oglas za prikupljanje ponuda za davanje u zakup jedinica zakupa… Obzirom na prethodno navedeno smatramo da je naš klijent direktno oštećen jer Vita Media uopšte nije imala priliku poslati svoju ponudu i učestvoivati u postupku odabira najboljeg ponuđača – stoji u odgovoru advokata Vita Medije upućenom direktoru Baltiću.

Baltić je Vita Mediji odgovorio da “ne postoji zakonska obaveza objavljivanja javnog oglasa” za prikupljanje ponuda za davanje prostorija Doma zdravlja u zakup. Navodi da se u postupku javnih nabavki mora koristiti najniža cijena ili ekonomski najpovoljnija ponuda, što se u ovom slučaju htjelo izbjeći. No, već tu direktor Baltić upada u kontradiktornost s obzirom da je vrijednost ugovora koji je sklopio sa firmom Plakat Group znatno niža od vrijednosti ugovora koji je Dom zdravlja KS prethodno imao zaključenog sa Vita Medijom.

Direktor Baltić pri tome u svom odgovoru Vita Mediji namjerno miješa “kruške i jabuke”. Tačno je da nije morao ići kroz proces javnih nabavki, ali je bio dužan raspisati javni poziv za zakup prostorija Doma zdravlja, što je sasvim druga stvar. I prilikom raspisivanja javnog poziva ne mora se ići na najnižu ponudu, naprotiv –logično je da javna ustanova želi izdati svoj prostor za reklame po što većoj cijeni jer će time biti veći i njihov profit.

Tek mjesecima nakon što je sklopio ugovor sa firmom Plakat Group, članovi Upravnog odbora Doma zdravlja KS saznali su za ovu “poslovnu transakciju” koju je direktor Baltić obavio u neobičnoj tišini sa “firmom gospodina Admira”. U junu prošle godine, predsjednik UO Doma zdravlja KS Ademir Spahić pozvan je da da iskaz u MUP-u Kantona Sarajevo u vezi sa zaključivanjem ugovora između JUDZKS i firme Plakat Group d.o.o. Upravni odbor tada saznaje da Tužilaštvo Kantona Sarajevo vrši istragu o tome da li je navedeni ugovor zaključen u skladu sa zakonom, odnosno zašto nije proveden javni poziv.

Spahić tada piše Baltiću sa zahtjevom da mu dostavi kompletnu informaciju vezano za navedeni ugovor o kojem je UO morao biti prethodno obaviješten i donijeti odluku da se određeni prostor može dati u zakup. Od direktora Baltića dobija sličan odgovor koji je dobio i advokat Vita Medije – da je “sve po zakonu”, uz jedan dodatak: Baltić, naime, tvrdi da čekaonice Doma zdravlja ne predstavljaju prostor u kojem se obavlja registrirana djelatnost JU Dom zdravlja, te da shodno tome on nije bio dužan obavijestiti Upravni odbor o izdavanju tog prostora u zakup?!

Spahić je potom zatražio mišljenje od Federalnog ministarstva zdravstva o tumačenju Pravilnika o postupku davanja u zakup kapaciteta zdravstvenih ustanova, kao i vrsti prostora koji se može dati u zakup.

- Vezano za Vaš upit, a shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i citiranog Pravilnika, čekaonice zdravstvenih ustanova predstavljaju kapacitet ustanova koji može da se izda u zakup. Postavljanje reklamnih tipiziranih panoa u prostorima čekaonica također predstavlja zakup prostora, te podliježe postupku odobravanja od strane nadležnog tijela, tj. upravnog odbora zdravstvene ustanove u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika – navodi se u odgovoru Ministarstva koji potpisuje federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac.

U članu 21. Statuta JU Dom zdravlja KS koji se odnosi na zakup prostorija navodi se sljedeće:

- Upravni odbor Doma zdravlja svake kalendarske godine odlukom utvrđuje višak zdravstvenog i nezdravstvenog prostora, a uz prethodno pribavljeno pozitivno mišljenje Ministra. Nakon pribavljenog pozitivnog mišljenja Ministra i odluke UO Doma zdravlja, generalni direktor Doma zdravlja raspisuje javni oglas za prikupljanje ponuda za davanje u zakup jedinica zakupa...

Dakle, direktor Abel Baltić ne samo što nije proveo obavezni javni poziv prije sklapanja ugovora sa firmom Plakat Group, već je u cijelom tom procesu “elegantno” zaobišao i Upravni odbor JU Dom zdravlja KS, što potvrđuju i navedeno mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva i Statut Doma zdravlja KS.

Inače, osnivač firme Plakat Group d.o.o. je Dubravko Barbarić, koji je i vlasnik kompanije Diamedic koja se bavi trgovinom medicinskom opremom. Diamedic je i najveći dobavljač reagenasa za laboratoriju Doma zdravlja KS. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2016. godine istraživalo navodne nezakonitosti u višemilionskim ugovorima koje je firma Diamedic sklopila sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu za vrijeme mandata direktora Rusmira Mesihovića.

ZA „SLUČAJ PANOI“ ZAINTERESOVALI SE I ZASTUPNICI SKUPŠTINE KS

O izdavanju reklamnih panoa u JU Dom zdravlja KS govorilo se i na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Na pitanje zastupnika Stranke za BiH Muamera Bandića o provedenim procedurama, direktor Baltić je kao mantru ponavljao da je sve urađeno „po zakonu“.

„Postoji naredba Tužilaštva KS i suda o oduzimanju predmeta kako bi se utvrdilo da li postoje elementi da je učinjeno krivično djelo. Direktor je rekao da je sve po zakonu i da postoji jedna grupa u Upravnom odboru koja je rekla da je bilo potrebno tražiti saglasnost UO, a da to nije tačno“, kazao je Bandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...