BH. FIRMA KOJA POSTOJI 127 GODINA U PROBLEMU: "Posla imamo za još samo dva mjeseca"

Najveći problem predstavlja to što svi inostrani partneri traže smanjenje cijena proizvoda za ovu godinu

  • Ekonomija

  • 16. Feb. 2024  17. Feb. 2024

  • 1

U ovom poduzeću trenutno je zaposleno 320 radnika, a troškovi moraju biti smanjeni za najmanje deset posto

Da bi održala likvidnost, teslićka “Destilacija”, koja je prošlu poslovnu godinu završila s pozitivnom nulom, priprema mjere štednje koje bi, između ostalog, mogle dovesti i do smanjenja broja zaposlenih.

Direktor ovog poduzeća, čije je poslovanje još prošle godine uzdrmalo krizu na europskom tržištu, Zoran Škrebić rekao je za “Glas Srpske” da kupci iz inozemstva nemaju lijeka te da posla za sada imaju svega za nepuna dva mjeseca, što ponovo dovodi u pitanje. rad ove kemijske industrije.

" Činimo sve što je moguće naći zamjenske kupce za one koje su prekinuli ili privremeno zaustavili poslovanje. Situacija je jako teška i svjesni smo da nas čeka godina puna izazova. U namjeri da opstanemo iu narednom razdoblju, odlučili smo se na mjere štednje, koje bit će poznate do kraja mjeseca”, rekao je Škrebić.

Dodao je da im najveći problem predstavlja to što svi strani partneri traže smanjenje cijena proizvoda za ovu godinu, dok troškovi na domaćem tržištu ne prestaju da skaču.

" Plate ne možemo smanjiti, ali je realno da će biti smanjenje broja zaposlenih. Na koji način i u kojem broju, to ćemo znati kroz dva-tri mjeseca. Ono što je sigurno, proizvodnju ćemo prilagoditi optimalnom kapacitetu, uz što manje troškove", kazao je. je Škrebić i istaknuo da je u ovom poduzeću trenutno zaposleno 320 radnika te da troškovi moraju biti smanjeni za najmanje deset posto.

Škrebić je naglasio da će prema prvom obračunu troškovi “Destilacije” zbog povećanja najniže plate na godišnjem nivou porasti za minimalno 700.000 maraka.

"Zbog povećanja minimalca morali smo sve ploče da podignemo. I to je samo jedan u moru problema", kazao je Škrebić.

Koliko je prethodna godina bila teška, naglasio je on, najbolje govori činjenica da su ukupni prihodi od prodaje sirćetne kiseline, drvenog uglja i briketa pali za 25 posto u odnosu na godinu ranije.

"Količinski pad na uglju je 55 posto, a na briketu 34 posto. Sve je to uticalo na kompletno poslovanje i likvidnost poduzeća. Međutim, i dalje uspijevamo redovito izmirivati ​​svoje obveze, ai ploče su redovne. Nastojat ćemo da tako ostane iu sljedećem periodu" , rekao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, kriza je najviše potresla tržišta Švajcarske, Austrije i Njemačke, gdje su inače do sada plasirane velike količine svojih proizvoda.

"Jedina dobra stvar je to što imamo osnovne sirovine. Skladišta su puna. To nam daje vjetar u leđa", rekao je Škrebić.

Prethodnih godina je “Destilacija”, naglašava on, više od 60 posto proizvoda prodavalo čim izađu iz pogona, dok se ostatak pakovao i čekao sezonu, koja uskoro počinje.

Kapaciteti na godišnjem nivou teslićke “Destilacije”, koja postoji 127 godina, sadrže 14.000 tona drvenog uglja, 4.000 tona briketa drvenog uglja i oko 1.000 tona sirćetne kiseline raznih koncentracija. Sve proizvode isključivo od drveta i 85 posto njihove robe završavalo je u inozemstvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...