ŠTA POVEZUJE RANKA DEBEVECA I DRAGANA ČOVIĆA: "Večernji list" je 2016. nagradio Debeveca za "doprinos pravosuđu", a istovremeno i Čovića za "promociju europskih vrijednosti"!?

Reklo bi se, na osnovu ova dva primjera, da je Ranko Debevec na čelu Suda BiH bio profesionalan, pošten i nezavisan taman toliko koliko je drugi dobitnik "Večernjavog pečata" za 2016. godinu Dragan Čović doprinio "pomoviranju europskih vrijednosti"!

  • Mini market

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 1

Ranku Debevecu, bivšem predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine, krajem prošle nedjelje je produžen pritvor nakon što je istraga protiv njega proširena na još nekoliko krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnjiči ga se da je primao poklon od Zdravka Mamića, da se sretao sa osuđenim kirminalcem Đorđom Ždralom, potom da se susretao sa Mladenom Lučićem, bratom bivšeg državnog ministra Miloša Lučića kojem bi uskoro trebalo početi suđenje na Sudu BiH zbog zloupotrebe ovlaštenja i pronevjere.

OPTUŽBE PLJUŠTE, ISTRAGA SE PROŠIRUJE

U medijima se svakog dana pojavljuju novi, sve skandalozniji detalji iz istrage protiv Ranka Debeveca, koji ukazuju na njegovo bezmalo sociopatsko ponašanje, poput uhođenja osoba na Sudu BiH i van njega, lažnog predstavljanja, tajnog snimanja, mobinga...

Ranko Debevec je za predsjednika Suda BiH izabran 2016. godine nakon što je nekoliko godina proveo kao sudija tog suda. Prvi veliki predmet u kojem je sudjelovao kao član Sudskog vijeća bio je proces protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića koje je Tužiteljstvo BiH teretilo za pritisak na rad pravosuđa. Svi oni su pravomoćno oslobođeni optužbi.

Njegova uloga u tom procesu vjerovatno je doprinijela tome da Ranko Debevec bude dobitnik priznanja - za doprinos pravosuđu - "Večenjakov pečat" za 2016. godinu kojeg dodjeljuje bosanskohercegovačko izdanje hrvatskog "Večernjeg lista".

Treba podsjetiti da je Dragan Čović, tadašnji član Predsjedništva BiH, kojeg "Večernjak" u svemu podržava, bio jedini političar koji je posjetio Radončića dok se on nalazio u pritvoru Suda BiH, te dao potporu, kako je kazao, svom "prijatelju Fahri".

Na glamuroznoj svečanosti održanoj u Mostaru, Ranku Debevecu nagradu je uručio Jonathan Moore, tadašnji šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

"Zahvaljujem se na nominaciji i na nagradi", kazao je tom prigodom Debevec, uz konstatciju da je "očito prepoznat moj rad i trud". Poručio je da je "ovo priznanje svih sudaca Suda BiH i poticaj da radimo dobro i štitimo građane".

altJonathan Moore i Ranko Debevec (Foto: Arhiva)

Na istoj svečanosti "Večernjakov pečat" dobio je Dragan Čović i to u kategoriji "promotor eruropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini".

"Vjerujem da više nitko u BiH ne može zatvarati oči pred onim što 'Večernjakov pečat' znači za ovu zemlju", uzvratio je komplimentima Čović organizatorima te manifestacije.

U istom danu kada je produžen pritvor Ranku Debevecu, prošlog petka, Dragan Čović je nazočio promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića u Mostaru. Tim povodom je reagirao američki ambasador u BiH Michael Murphy napisavši da je "podrška osuđenim ratnim zločinima anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava".

PRAVOSUĐEM SE ŠIRI MIRIS LJILJANKA

Reklo bi se, na osnovu ova dva primjera, da je Ranko Debevec na čelu Suda BiH bio profesionalan, pošten i nezavisan taman toliko koliko je drugi dobitnik "Večernjavog pečata" za 2016. godinu Dragan Čović doprinio "pomoviranju europskih vrijednosti"!

Jedan smjer istrage Tužiteljstva BiH protiv Ranka Debeveca vodi prema Hercegovini, odnosno njegovim vezama sa Zdravkom Mamićem, bivšim gazdom NK "Dinamo", bjeguncem od hrvatskog pravosuđa. Mamić je tokom istrage priznao da je Debevecu poklonio skupocjeni časovnik. Njih dvojicu je "povezao" Ljiljanko Palac, hercegovački biznismen, koji je također ovih dana saslušan u istrazi protiv Ranka Debeveca. Palca su neki hrvatski mediji poput "Nacionala" i "Jutarnjeg lista" povezivali sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

altLjiljanko Palac (lijevo), Oleg Čavka (u sredini), Muhamed Ajanović (desno) (Foto: Slobodna Bosna)

Ljiljanko Palac je blizak i sa Olegom Čavkom, tužiteljem Tužiteljstva BiH, koji je bio zadužen za "predmet Mamić". I Čavka je svojedobno bio miljenik novinara, odnosno vlasnika medija, pa je 2012. u "Dnevnom Avazu" izabran za ličnost godine. Zajedno sa Čavkom isto priznanje je dobila i njegova kolegica Diana Kajmaković, koja je prošle godine stavljena na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država...

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...