ŠOKANTNA SAZNANJA SLOBODANA VASKOVIĆA: „Operacija oslobađanje Ranka Debeveca kreirana je u SDA kuhinji…“

Tada kreće “gimnastika” kako bi se formirale nove komisije i to na način da Debevec, bez problema, i prvostepeno i drugostepeno bude oslobođen odgovornosti. 

  • Mini market

  • 05. Mar. 2024  

  • 4

U skladu sa članom 76. st. 5 Poslovnika imenuju se na mandat od dvije godine od dana donošenja odluke. Praktično to znači da bi neka od prvostepenih Disciplinskih komisija zadužila predmet “Debevec”, ali njihov sastav nije garantovao oslobađanje od disciplinske odgovornosti.

Tada kreće “gimnastika” kako bi se formirale nove komisije i to na način da Ranko Debevec, bez problema, i prvostepeno i drugostepeno bude oslobođen odgovornosti. 

Tako su donesene odluke 9.4.2021. kojima su imenovane četiri prvostepene komisije.

Takođe, 09.04. 2021. godine ubacuje se u CMS sistem disciplinska protiv Debeveca, iako je to trebalo biti učinjeno sedam dana ranije.

Halil Lagumdžija bio je član dvije od četiri komisije i te dvije komisije u kojima je on bio član ne mogu postupati u predmetu Debevec, s obzirom na činjenicu da je Lagumdžija sudija Suda BiH, piše novinar Slobodan Vasković.

-U preostale dvije komisije, koje mogu postupati u predmetu Debevec, su dva ista člana tako da je većina u komisiji koja donosi odluku poznata. Ti članovi su Avdija Avdić, sudija i Lejla Hadžić, članica Vijeća. Njih dvoje su sigurni glasovi za oslobađanje Debeveca na prvostepenoj Disciplinskoj komisiji.

Da preciziram: CMS za disciplinske komisije funkcioniše tako što predsjednik imenuje komisije koje se unose u CMS; Sistem je podešen na način da vodi računa o tome iz koje pravosudne institucije je tuženi, pa ako u komisijama ima neko iz te iste institucije CMS preskače tu kompletnu komisiju ; Tako je u predmetu Debevec CMS preskočio dvije komisije u kojima je bio Lagumdžija.

Takođe, 09.04.2021. godine formirane su tri drugostepene komisije u kojima su dva člana Savjeta u sve tri komisije; To je bio način da se izbjegne bilo kakva mogućnost da Debevec bude disciplinski kažnjen. U te komisije imenovani su i članovi Savjeta koji nisu sudije i tužioci, a što nije slučaj sa komisijama iz 2019. god. Komisiju koja je oslobodila Debeveca činili su Jadranka Stanišić, Mustafa Šabić (oboje sudije) i Dušanka Bogojević, advokat koja je jedna od najvjernijih saradnika Debeveca.

Debevec je oslobođen 22.09.2021. godine.

Dalja dešavanja u vezi sa komisijama samo potvrđuju da su one imenovane 09.04.2021. godine bile potrebne samo da bi Debevec bio sigurno oslobođen odgovornosti za težak prekršaj koji je počinio kao predsjednik Suda BiH; I da su ključni ljudi VSTS radili po nalogu SDA.

Već sam naveo da mandat komisija traje dvije godine, ali to nije slučaj i sa ovim formiranim aprila 2021. Iako im je, defakto, tek počeo mandat, već  nakon 7 mjeseci su imenovane nove komisije iz čega je lako zaključitti da su prethodne imenovane dirigovano sa samo jednim ciljem - da oslobode Debeveca disciplinske odgovornosti.

Nove komisije se imenuju 16.11.2021. godine, a kada se pogleda njihov sastav, lako je zaključit da više nema Lagumdžije u prvostepenim komisijama i da nema članova Savjeta koji nisu sudije i tužioci.

Jednostavnije rečeno, u VSTS su naštimali prvostepenu, a za svaki slučaj i drugostepenu komisiju u slučaju "Debevec" što se ispostavilo kao dobar potez, obzirom da ih jedan od član nije poslušao kada je vidio dokaze protiv kojih nije mogao. To se desilo na prvostepenoj komisiji, Ali sve je “popeglala” drugostepena komisija.

Suljagiću je za ovu operaciju obećan još jedan mandat direktora Sekretarijata VSTS, kao i sakrivanje brojnih nelegalnih radnji koje je počinio i čini i dalje.

Poškoviću je obećana pozicija direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH. Aktuelnom direktoru mandat ističe krajem ove godine. Kako to obično biva, kada Suljagić i Pošković djeluju nezakonito, nigdje nema njihovih potpisa, već je jedino Lagumdžija “u papiru”, iako on nije mozak operacije, već samo izvođač radova.

Za kraj, nove komisija su imenovane sredinom novembra 2023. godine, a u prvostepenim nema Halila Lagumdžije, ali ima drugi sudija Suda BiH kojeg je predložio Debevec. Lagumdžija je u drugostepenim, ali se ovaj put Debevec uzalud obezbjeđivao, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...