NAPRAVITE JOŠ VEČERAS PUDING OD ČOKOLADE: Samo pazite na jedan detalj kako ne biste dobili...

(...) kajganu s čokoladom.

  • Gastro

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 0

Dijelimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog okusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuha i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, pa ako vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba biti hladan, pa računajte na to da bi u frižideru trebao biti oko sat.

Ovaj ćete puding vrlo lako pripremiti uz upute, čak i ako niste posebno vješti s kremama. Malo je toga što može poći u krivo, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se "sprijatelje" u drugoj posudi kako ne biste dobili - kajganu s čokoladom, prenosi Punkufer.hr.

Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udjelom kakaa od 55% do 75%. Ako ne volite “kožicu” na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.

Sastojci:

530 ml mlijeka, podijeljeno

100 g šećera, podijeljeno

prstohvat soli

2 kašike kukuruznog škroba

3 kašike nezaslađenog kakaa u prahu

1 veliko jaje

2 velika žumanca

150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno nasjeckane

2 kašike putera, narezanog na komadiće

1 čajna kašikica ekstrakta vanilije

tučeno vrhnje, za posluživanje

Priprema:

1. U srednje velikom loncu pomiješajte većinu mlijeka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno miješajte i pustite da zavrije pa maknite s vatre.

2. U zdjeli pjenjačom izmiješajte kukuruzni škrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Dobijenu smjesu umiješajte u vruće mlijeko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno miješajući, pustite da zavrije.

4. Smanjite vatru i kuhajte oko dvije minute uz neprestano miješanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na stražnjoj strani kašike.

5. U novoj zdjeli umutite cijelo jaje i žumance.

6. Malo po malo umiješajte otprilike 1 šoljicu vrućeg pudinga u jaja, a onda smjesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.

7. Kuhajte puding na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije, oko dvije minute.

8. Procijedite puding u posudu otpornu na toplinu.

9. Dodajte u puding nasjeckanu čokoladu, puter i vaniliju i miješajte dok se čokolada i puter ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko dvije minute.

10. Izlijte puding u šoljice ili zdjelice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s tučenim vrhnjem. 

Prijatno!) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...