Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
(...) kajganu s čokoladom.
Gastro
19. Feb. 2024 19. Feb. 2024
0
Dijelimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog okusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuha i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, pa ako vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba biti hladan, pa računajte na to da bi u frižideru trebao biti oko sat.
Ovaj ćete puding vrlo lako pripremiti uz upute, čak i ako niste posebno vješti s kremama. Malo je toga što može poći u krivo, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se "sprijatelje" u drugoj posudi kako ne biste dobili - kajganu s čokoladom, prenosi Punkufer.hr.
Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udjelom kakaa od 55% do 75%. Ako ne volite “kožicu” na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.
Sastojci:
530 ml mlijeka, podijeljeno
100 g šećera, podijeljeno
prstohvat soli
2 kašike kukuruznog škroba
3 kašike nezaslađenog kakaa u prahu
1 veliko jaje
2 velika žumanca
150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno nasjeckane
2 kašike putera, narezanog na komadiće
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
tučeno vrhnje, za posluživanje
Priprema:
1. U srednje velikom loncu pomiješajte većinu mlijeka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno miješajte i pustite da zavrije pa maknite s vatre.
2. U zdjeli pjenjačom izmiješajte kukuruzni škrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Dobijenu smjesu umiješajte u vruće mlijeko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno miješajući, pustite da zavrije.
4. Smanjite vatru i kuhajte oko dvije minute uz neprestano miješanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na stražnjoj strani kašike.
5. U novoj zdjeli umutite cijelo jaje i žumance.
6. Malo po malo umiješajte otprilike 1 šoljicu vrućeg pudinga u jaja, a onda smjesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.
7. Kuhajte puding na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije, oko dvije minute.
8. Procijedite puding u posudu otpornu na toplinu.
9. Dodajte u puding nasjeckanu čokoladu, puter i vaniliju i miješajte dok se čokolada i puter ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko dvije minute.
10. Izlijte puding u šoljice ili zdjelice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s tučenim vrhnjem.
Prijatno!)
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 4h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 5h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 16h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.