Vijesti
NEVJEROVATAN POTEZ VISOKOG PREDSTAVNIKA: Schmidt upozorio Berlin da ne usvaja rezoluciju o Srebrenici
Prije 21 min0
(...) kajganu s čokoladom.
Gastro
19. Feb. 2024 19. Feb. 2024
0
Dijelimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog okusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuha i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, pa ako vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba biti hladan, pa računajte na to da bi u frižideru trebao biti oko sat.
Ovaj ćete puding vrlo lako pripremiti uz upute, čak i ako niste posebno vješti s kremama. Malo je toga što može poći u krivo, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se "sprijatelje" u drugoj posudi kako ne biste dobili - kajganu s čokoladom, prenosi Punkufer.hr.
Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udjelom kakaa od 55% do 75%. Ako ne volite “kožicu” na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.
Sastojci:
530 ml mlijeka, podijeljeno
100 g šećera, podijeljeno
prstohvat soli
2 kašike kukuruznog škroba
3 kašike nezaslađenog kakaa u prahu
1 veliko jaje
2 velika žumanca
150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno nasjeckane
2 kašike putera, narezanog na komadiće
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
tučeno vrhnje, za posluživanje
Priprema:
1. U srednje velikom loncu pomiješajte većinu mlijeka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno miješajte i pustite da zavrije pa maknite s vatre.
2. U zdjeli pjenjačom izmiješajte kukuruzni škrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Dobijenu smjesu umiješajte u vruće mlijeko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno miješajući, pustite da zavrije.
4. Smanjite vatru i kuhajte oko dvije minute uz neprestano miješanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na stražnjoj strani kašike.
5. U novoj zdjeli umutite cijelo jaje i žumance.
6. Malo po malo umiješajte otprilike 1 šoljicu vrućeg pudinga u jaja, a onda smjesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.
7. Kuhajte puding na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije, oko dvije minute.
8. Procijedite puding u posudu otpornu na toplinu.
9. Dodajte u puding nasjeckanu čokoladu, puter i vaniliju i miješajte dok se čokolada i puter ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko dvije minute.
10. Izlijte puding u šoljice ili zdjelice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s tučenim vrhnjem.
Prijatno!)
Vijesti
NEVJEROVATAN POTEZ VISOKOG PREDSTAVNIKA: Schmidt upozorio Berlin da ne usvaja rezoluciju o Srebrenici
Prije 21 min0
Regija
CRNA GORA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: "Bio je to trenutak kada je svijet prepoznao za šta su ljudi tvrdog kova sa ljutog crnogorskog krša vojevali vjekovima"
Prije 24 min0
Vijesti
"ZLOČINCI SU SE PROBUDILI": Majke Srebrenice i dalje neumorno obilaze stratišta svoje djece i sugrađana
Prije 41 min0
Auto
NAJVEĆA PRIVATNA ZBIRKA CITROENA OD 125 OČUVANIH VOZILA: Tokom četrdeset godina...
Prije 55 min0
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
11. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
AKO STE USTALI, A U KUĆI NEMA KRUHA: Možete napraviti ove brze pogačice od samo tri glavna sastojka
12. Jul. 20250
Gastro
OVA ČORBA, I TO HLADNA, IDEALNA JE ZA DANE KADA SE PREZNOJIMO I OD SAME POMISLI NA ŠPORET: Brzo ćete je napraviti
10. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.