PRIJETNJA SA MANJAČE: "Ovako više ne može, silazimo u grad"

Mještani kažu da samo žele uslove dostojne čovjeka i daju rok od sedam dana za razrješenje problema.

  • Društvo

  • 19. Feb. 2024  

  • 0

Kontinuirani kvarovi na izvorištu Banjica ostavili su bez vode kompletan plato Manjače, u kojem je smješteno više od 1.000 domaćinstava.

Mještani, osim što nemaju vodu za piće, strahuju da bi nestašica mogla u potpunosti da uništi stočni fond.

Iz banjalučkog Vodovoda trajni izlaz vide u potpunoj rekonstrukciji sistema Banjica sa odgovarajućim pumpama u vrijednosti od 800.000 KM.

Domaćinstvo porodice Kočić ima 20 članova. Imanje, kao i bogat stočni fond, Kočići su stekli mukotrpnim radom, a cilj im je, kažu, da održe svoje ognjište na Manjači. Ipak, loši putevi, a najviše nedostatak vode čine opstanak na selu skoro nemogućim.

"Nemamo čim da pojimo stoku, od 20 čealjdi devetoro je male djece u domaćinstvu. Moram po vodu u Ključ ili Banjaluku", kaže Dražo Kočić.

Više od 100 žednih grla, kažu, ne pitaju ko je i zbog čega kriv, samo znaju da im je potrebna voda. Kočići, osim što značajno doprinose razvoju sela, jedan su od ključnih faktora u održanju područne škole.

"Mi braća, ostali smo tu. Oženili smo se, stekli porodice, djecu i sada treba sve ovo što je mukom i neprospavanim noćima stečeno da ostavimo zbog problema koji nisu do nas. Naša kuća, nas 20 članova, održala je školu u životu", kaže Slobodan Kočić.

Mještani kažu da samo žele uslove dostojne čovjeka i daju rok od sedam dana za razrješenje problema.

"Ovdje ispašta 1.000 domaćinstava, ne samo neki pojedinac. Dogorilo nam je, više ne možemo", kaže mještanin Rade Božić.

Iz Vodovoda najavljuju da od sutra na snagu stupa privremena stabilizacija. Naglašavaju da je u pitanju kratkotrajno "gašenje požara", a za trajno otklanjanje akutnog problema nedostatka vode, potrebano je 800.000 KM.

"Ovaj projekat predviđa kompletnu zamjenu svih pumpi na vodozahvatu kako bi trajno bio riješen problem ovih ljudi", kaže direktor Vodovoda Predrag Duduković.

Vode je, kažu mještani, najčešće nedostajalo u ljetnom sušnom periodu, a slavine su sada suve i usred zime. Nadležnima poručuju da i njihovo strpljenje ima granice. Kažu da će, uoliko te granice budu pređene, stoku dovesti pred Vodovod i Gradsku upravu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...